Piatok 26. 04. 2024 20:45:54 | Meniny má Jaroslava

Využívate doma pitnú vodu zo studne? Hygienici upriamujú pozornosť na dotazník v rámci Žilinského kraja

Ak pochádzate z oblasti Žilinského kraja a využívate doma studňu, riadky nižšie si radšej dôkladne prečítajte. Ústav verejného zdravotníctva Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine, ktorá je súčasťou Univerzity Komenského v Bratislave, organizuje dotazníkovú štúdiu zameranú na problematiku vody z domových studní.

Michal Szentivanyi|20. marec 2024|20:00:13

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Čierny kašeľ, osýpky aj záškrt. Úrady varujú pred čoraz hlbšie klesajúcou imunitou, dôvod je jasný
Čítajte viac >

Pracovníci ústavu na to majú viaceré dôvody a ich cieľom je zistiť akým spôsobom obyvatelia či majitelia využívajú vodu zo studne a či sa o kvalitu tejto vody starajú. Konzumácia zdravotne bezpečnej vody je mimoriadne dôležitá. Predídete tým rôznym ochoreniam. Zbierku dát organizuje Ústav verejného zdravotníctva Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine Univerzity Komenského v Bratislave. Vedecko-výskumný projekt je zameraný na postoje a spôsoby správania sa majiteľov domových studní.

Zaberie vám to najviac desať minút

Ide o jednoduchý dotazník, ktorého údaje poslúžia pre vytváranie a plánovanie preventívnych opatrení zameraných na zabezpečenie kvality studničnej vody. Jeho výhodou je jeho stručnosť a vyplnenie vám nebude trvať dlhšie, ako niekoľko minút.

Chcú poznať názor jednotlivcov

Spomínané pracovisko sa zaoberá problematikou studní v Žilinskom kraji. „Za roky výskumu sa neustále utvrdzujeme v tom, že aj napriek dobre vybudovanej sieti verejných vodovodov sa studne využívajú veľmi často. Pre správne nasmerovanie prevencie v tejto oblasti však potrebujeme získať od majiteľov studní nejaké informácie. Zber dát by sme chceli realizovať v rámci Svetového dňa vody, ktorý pripadá na piatok 22. marca 2024," uviedla celý výskum vedecko-výskumná pracovníčka zo spomínaného ústavu Miroslava Sovičová.

Screen Shot 03-19-24 at 01.09 PM.JPG Zdroj: Ústav verejného zdravotníctva Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine, Univerzita Komenského v Bratislave

Dáta hovoria za všetko

V rámci výskumu ústav prináša aj niekoľko doterajších záverov a dôvodov, prečo k výskumu pristupujú:

  • 14 % obyvateľov na Slovensku využíva domové studne, čo je odhad pochádzajúci z roku 2008
  • Podľa najnovších výsledkov európskeho prieskumu Europes´Water in figures bola spotreba pitnej vody na osobu 79,9 litra za deň, pričom Slovensko sa nachádza na predposlednej priečke v spotrebe vody na obyvateľa v rámci Európskej únie.

Prehľad doterajších zistení:

Vedci v okrese Martin za rok 2015 v rámci pilotnej štúdie v obci Horný Kalník zistili na vzorke 25 studní, že na pitie využíva vodu zo studne 6 domácností, z toho 5 domácností malo pripojenie na verejný vodovod. Celkovo 20 domácností vodu nikdy nevyšetrovalo. V okrese Čadca to bolo za rok 2018 zase v obciach Korňa 24 studní, Raková 15 studní, Zákopčie 30 studní čo je 260 osôb využívajúcich studničnú vodu. Pitná voda sa nachádzala v 56 z nich. Zaujímavá je aj štatistika v okrese Čadca za rok 2023. V obci Olešná je 28 studní čo je 115 osôb využívajúcich studničnú vodu. Pitná voda bola v 21 z nich. Až 17 domácností nikdy neuskutočnilo vyšetrenie kvality. Podobne je to v okrese Martin, kde sa nachádza 27 studní, čo je 101 osôb, ktoré využívajú studničnú vodu. Na pitie boli dve z nich. V tomto okrese kvalitu nevyšetrilo až 18 domácností.

Desiatky rodín či jednotlivcov v týchto a ďalších lokalitách na severe Slovenska sa rozhodlo nevyšetriť kvalitu vody, pričom uvádzajú rôzne dôvody. Veľmi často to sú finančné náklady na analýzu, nedostatok času, voda sa javí ako bezpečná, nedostatok informácii o problematike a tak podobne.


Súvisiaci článok
So začínajúcim ročným obdobím na nás striehne jarná únava. Rady, ako proti nej zabojovať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť