Štvrtok 09. 05. 2024 11:04:42 | Meniny má Roland

Čierny kašeľ, osýpky aj záškrt. Úrady varujú pred čoraz hlbšie klesajúcou imunitou, dôvod je jasný

Už dve desiatky rokov pozorujú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva dáta o najčastejších ochoreniach, ktoré privádzajú veľa starostí. Najnovšie sa zamerali na ochorenia ako čierny kašeľ, záškrt či osýpky, voči ktorým neustále klesá zaočkovanosť. Podľa lekárov a vedcov to rozhodne nie je dobrý jav a rozpadnutie kolektívnej imunity môže narobiť ešte viac škôd.

Michal Szentivanyi|14. marec 2024|18:45:18

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Pozor na tichých a nenápadných zabijakov. Teplé počasie otvára dvere dokorán aj kliešťom
Čítajte viac >

O najnovšom stave výskytu týchto ochorení informoval samotný Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky tlačovou správou. . Zaočkovanosť proti týmto ochoreniam na Slovensku v niektorých krajoch či okresoch podľa ich záverov klesla pod 95 percent, čo je úroveň zabezpečujúca kolektívnu imunitu. „Vzhľadom na tento pokles a na pohyb osôb medzi krajinami nie je možné vylúčiť šírenie týchto ochorení na našom území. V prípade zmeny epidemiologickej situácie sa bezodkladne prijímajú potrebné protiepidemické opatrenia na zabránenie šírenia týchto infekčných ochorení," varuje úrad, ktorý k predmetným ochoreniam zverejnil aj grafické náčrty výskytu v populácii.

Pravidelné očkovanie detí má klesajúcu tendenciu

„Na Slovensku v posledných rokoch zaznamenávame síce mierny, ale neustále klesajúci trend zaočkovanosti v rámci povinného pravidelného očkovania detí. Zvýšené počty prípadov niektorých infekčných ochorení, ako je napríklad čierny kašeľ, sa zvyknú cyklicky objavovať zhruba každých päť rokov. Približne tak dlho trvá, kým počet vnímavých ľudí v populácii vzrastie natoľko, že sa ochorenie dokáže ľahšie šíriť. Vnímavú populáciu tvoria ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní, ako aj osoby, u ktorých časom došlo k významnému poklesu ochranných protilátok,“ hovorí hlavná hygienička Tatiana Červeňová. Tieto očkovania sú pritom dlhodobo zaradené do povinného pravidelného očkovania detí a očkovacia látka je plne hradená z verejného zdravotného poistenia.

Čierny kašeľ

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie postihujúce dýchacie cesty a spôsobuje vážne záchvaty kašľa. Patrí k najzávažnejším ochoreniam detského veku. Pôvodcom ochorenia je baktéria Bordetella pertussis. Nákaza sa prenáša predovšetkým kvapôčkovou infekciou.

Screen Shot 03-14-24 at 01.10 PM.JPG Zdroj: uvzsr.sk

Záškrt

Záškrt je akútne infekčné ochorenie. Nákaza sa prenáša vdychovaním kontaminovaného vzduchu, ale vzhľadom na to, že baktéria je odolná voči vonkajším podmienkam, význam má aj prenos kontaminovaným prachom, predmetmi a ojedinele aj potravinami. Inkubačný čas je 2 až 5 dní, maximálne 1 až 10 dní. Prameňom pôvodcu nákazy je chorý človek alebo bezpríznakový nosič.

Screen Shot 03-14-24 at 01.10 PM 001.JPG Zdroj: uvzsr.sk

Osýpky

Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam, ktoré sa rýchlo šíri vzdušnou cestou, najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Riziko šírenia a trvalého prenosu osýpok existuje najmä v oblastiach s vnímavou populáciou.

Screen Shot 03-14-24 at 01.10 PM 002.JPG Zdroj: uvzsr.sk

„Odporúčame rodičom, ktorých deti neboli proti týmto ochoreniam očkované v rámci pravidelného povinného očkovania, aby kontaktovali príslušného pediatra a prediskutovali možnosť ich očkovania. Súčasne odporúčame všeobecným lekárom pre deti a dorast, aby oslovili rodičov nezaočkovaných detí s cieľom zdôrazniť význam očkovania proti osýpkam, čiernemu kašľu a záškrtu,” dodala ešte na záver hlavná hygienička Červeňová.


Súvisiaci článok
Imunitu si podporte vitamínmi, pohybom, spánkom či otužovaním
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť