Štvrtok 09. 05. 2024 15:47:09 | Meniny má Roland

Pozor na tichých a nenápadných zabijakov. Teplé počasie otvára dvere dokorán aj kliešťom

Teplé počasie, ktoré bolo teplotne nadpriemerné už vo februári, sa má tentokrát ešte potvrdiť. Aj keď momentálne zažívame polooblačné počasie, čoraz viac narastajúca vonkajšia teplota je pozvánkou pre nenápadných parazitov. Áno, ide o kliešte. Ich sezóna je síce až na sklonku leta, no už teraz, keď sa teplotné rekordy prejavujú tak intenzívne, je na mieste sa chrániť.

Michal Szentivanyi|9. marec 2024|16:00:16

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Zamračené víkendové počasie v Žilinskom kraji. Prídu vyššie teploty, no na slnečné lúče zabudnite
Čítajte viac >

Zbystriť by však mali hlavne obyvatelia Žilinského kraja a severnej časti Slovenska, kde sa výskyt kliešťovej encefalitídy štatisticky vyskytoval viac. „Kliešte sa vyskytujú na celom Slovensku, ale nie všetky sú nosičom vírusu. V niektorých oblastiach je veľké množstvo infikovaných kliešťov, v iných sú nakazené ojedinelo alebo vôbec nie. Endemické oblasti (oblasti s výskytom nakazených kliešťov) sú na Slovensku lokalizované predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh," varoval už pred rokom Úrad verejného zdravotníctva, ktorý teraz opäť vystríha občanov pred kliešťami. „Dlhodobé oteplenie zvyšuje aktivitu kliešťov - vrátane kliešťa obyčajného, ktorý vyhľadáva človeka a môže naňho prenášať infekčné ochorenia, ako sú kliešťová encefalitída či lymská borelióza. Kliešte sú aktívne, keď denná teplota dlhší čas dosahuje 7 až 8 stupňov Celzia," píšu hygienici.

Nebezpečné okolie Váhu, je tu častý výskyt encefalitídy

Práve okolie rieky Váh je stredobodom pozornosti hygienikov. „V tejto oblasti sa zaznamenáva dlhoročne najvyššia chorobnosť na kliešťovú encefalitídu, aj keď je potrebné poznamenať, že na Slovensku nie je vysoký výskyt ochorení na kliešťovú encefalitídu (v posledných 10 rokoch sa výskyt ochorení pohyboval od 57 do 163)," popisuje úrad, ktorý tentokrát nachystal aj tabuľku a grafy s výskytom tohto ochorenia.

Ochorenie encefalitída má pritom, s výnimkou roka 2021, stúpajúcu tendenciu.

Screen Shot 03-09-24 at 11.49 AM.JPG Zdroj: uvzsr.sk

ts-klieste-graf1_1600x861.jpg Zdroj: uvzsr.sk

Žilinský kraj hlási druhú najvyššiu chorobnosť na encefalitídu

Chorobnosť na kliešťovú encefalitídu hlásili za ostatné obdobie piatich rokov v každom kraji SR. Najvyšší výskyt prípadov počas tohto obdobia zaznamenávame v Banskobystrickom kraji (47,4 %), nasleduje Žilinský kraj (36,6 %) a Trenčiansky kraj (20,6 %). Podľa mapy Úradu verejného zdravotníctva bol z hľadiska Žilinského kraja najväčší výskyt v okrese Bytča.

ts-klieste-mapa_1597x1200.jpg Zdroj: uvzsr.sk

A čo ochrana a prevencia?

Proti kliešťovej encefalitíde je na rozdiel od lymskej boreliózy možné dať sa zaočkovať. „Na prevenciu sa oplatí myslieť už pred oficiálnym príchodom jari, keďže základné očkovanie pozostáva z troch dávok očkovacej látky. Telo má tak dostatok času vytvoriť si dostatok protilátok skôr, ako nastane obdobie masívneho výskytu kliešťov," pripomína Úrad verejného zdravotníctva.

Očkovanie pozostáva z troch dávok očkovacej látky. Odborníci z tohto úradu však tvrdia, že už po dvoch dávkach je človek chránený. Tretia dávka základného očkovania sa podáva, aby potom ochrana vydržala dlhodobejšie. Posilňujúca dávka sa však odporúča po troch rokoch od základného očkovania. „Vďaka očkovaniu aspoň dvoma dávkami v úvode roka budete počas jarnej aktivity kliešťov chránení. Tretiu dávku odporúčame v auguste, aby ste posilnili ochranu pred tzv. jesennou aktivitou kliešťov,” povedala Júlia Adamčíková z Odboru surveillance infekčných ochorení Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Ako si vybrať kliešťa?

Ak si na tele nájdete kliešťa, podľa úradu ho treba vytiahnuť čo najskôr. Kým na prenesenie baktérií, ktoré spôsobujú lymskú boreliózu, kliešť potrebuje byť prisatý aspoň 24 hodín, vírus kliešťovej encefalitídy sa môže preniesť do pár hodín po zaklieštení.

mite-male-hand-with-ticks_1600x1067.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Po návrate z pobytu v prírode alebo v blízkosti mestskej zelene je preto dôležité bezprostredne po návrate domov skontrolovať celú pokožku tela. Poriadne si prezrite najmä miesta ako podpazušie, slabiny, miesta pod kolenami a vlasatú časť hlavy.

V prípade zaklieštenia sa odporúča nasledujúci postup:

  • Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži.
  • Kliešťa vyťahujte plynulým kolmým ťahom smerom od kože, postupujte pomaly a bez točenia. Ak ho potrebujete z kože uvoľniť, opatrne ním zakývajte zo strany na stranu a opäť skúste plynulo ťahať smerom od kože. Kliešťa nevykrúcajte prudko do strán, mohli by ste ho pretrhnúť - je dôležité ho nepoškodiť a nerozmliaždiť.
  • Nekvapkajte na neho olej, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany. Snažte sa odstrániť celé telo kliešťa aj s hlavičkou.
  • Kliešťa po odstránení nemliaždite prstami. Hoďte ho do WC misy a ihneď spláchnite, vyhoďte ho do koša v uzavretej nádobe alebo v uzavretom vrecúšku, prípadne kliešťa dôsledne znehybnite lepiacou páskou a takto ho vyhoďte do koša.
  • Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte. Ak nie je poruke dezinfekčný prostriedok z lekárne (lieh, jódová tinktúra), použite prípravok s obsahom alkoholu. Dezinfikujte aj pinzetu a povrchy, na ktoré dopadla tekutina z poškodeného tela nacicaného kliešťa a poriadne si umyte ruky.
  • Poznačte si pre istotu dátum a pravdepodobnú lokalitu, kde ste mohli kliešťa chytiť. Ak ste ho mohli mať na tele už dlhší čas, poznačte si aj túto informáciu. Tieto informácie môžu byť užitočné pre vášho lekára v prípade, že sa u vás neskôr objavia príznaky, ktoré sú obvyklé v prípade infekcií prenášaných kliešťami. Nasledujúci mesiac venujte pozornosť príznakom ako väčšie začervenanie v mieste odstráneného kliešťa, horúčka, bolesť svalov, bolesť hlavy či opuch a bolesť kĺbov. Ak sa vyskytnú, konzultujte svoj stav s vaším lekárom.

Súvisiaci článok
Dobrovoľníci sa chystajú na očistu brehu Rajčianky: Polícia na problémovom mieste zintenzívni kontroly
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť