Nedeľa 15. 09. 2024 19:20:14 | Meniny má Jolana

Na hory radšej zabudnite. V okrese Liptovský Mikuláš platí až tretí výstražný stupeň pred vetrom

Ak ste mali cez víkend v pláne vyraziť na hory, tak hlavne v okrese Liptovský Mikuláš si to dvakrát premyslite. Počas 27. a 28. januára totiž meteorológovia vydali výstrahu najvyššieho, tretieho stupňa pred mimoriadne silným vetrom. Akékoľvek aktivity v exteriéri na horách sa teda rozhodne neodporúčajú.

Michal Szentivanyi|27. január 2024|09:15:16

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com a shmu.sk

Súvisiaci článok
Sever krajiny potrápili mrznúce zrážky. Polícia a odborníci však varujú pred zľadovatenými cestami
Čítajte viac >

O komplikovanej situácii informuje Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe. „V okrese Liptovský Mikuláš sa na horách v polohách asi nad 1800 metrov miestami očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo a v nárazoch rýchlosť 45 až 50 metrov za sekundu, čo je asi 160 až 180 kilometrov za hodinu," varujú odborníci.

Screen Shot 01-27-24 at 08.34 AM.JPG Zdroj: shmu.sk

Očakáva sa tiež mohutná víchrica až orkán. „V rámci platnosti výstrahy sa najsilnejší vietor očakáva v druhej polovici noci, skoro ráno a večer," pokračujú meteorológovia. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a podobne," uzavreli odborníci na počasie.

Na nepriaznivé počasie na horách upozorňuje aj mesto Liptovský Mikuláš na svojej stránke na sociálnej sieti. Tento stav by mal trvať až do 07:00 hodiny rána 28. januára 2024.


Súvisiaci článok
Severné regióny potrápila víchrica Jitka. To však nie je všetko a prichádza ďalšia, varujú meteorológovia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť