Streda 18. 09. 2024 00:25:40 | Meniny má Eugénia

Severné regióny potrápila víchrica Jitka. To však nie je všetko a prichádza ďalšia, varujú meteorológovia

Počasie je v týchto dňoch, zdá sa, akoby na hojdačke. V jeden týždeň sme svedkami výdatných mrazov, no na ten ďalší si zima dá prestávku a všetok sneh sa roztopí. To však neplatí pre každý kút severnej časti Slovenska. Kým v Žiline sa aktuálne posledné snehové vločky veľmi rýchlo roztápajú, na Chopku to bolo už dramatickejšie. Tamojšie končiny totiž výdatne potrápila víchrica s názvom Jitka. Jej vplyv síce 26. januára postupne doznieva, no prichádza jej silný nasledovník.

Michal Szentivanyi|26. január 2024|14:06:17

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Michal Svítok a freepik.com

Súvisiaci článok
Žilinčania, pozor! Mohutná víchrica až orkán môže vo štvrtok potrápiť hory najmä v Žilinskom kraji
Čítajte viac >

O tom, že veterné škody a doznievajúci vplyv víchrice Jitka nie je nateraz všetko, píše portál imeteo.sk. Víchrica Jitka totiž podľa odborníkov na naše územie priniesla aj materiálne škody. Počas 26. januára by sme mali mať aspoň na pár hodín pokoj, no už zakrátko na to má prísť veterne výdatný nasledovník Jitky.

Čo napáchala Jitka na severe Slovenska?

O tom, aký silný vietor k nám víchrica Jitka priniesla, by vedeli najlepšie hovoriť na vrchu Chopok, kde kde boli zaznamenané veterné poryvy o sile neuveriteľných 148 kilometrov za hodinu. Veľmi veterno však bolo aj na Lomnickom štíte či v Telgárte.

road-amidst-trees-field-against-sky_1600x1067.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Na rade je Katrin

Už o pár hodín však bude opäť všetko v takzvanom veternom režime. Po víchrici Jitka totiž podľa imeteo.sk prichádza jej nasledovník v podobe tlakovej níže s príznačným menom Katrin. „Cez Dánsko sa nad Baltské more presúva ďalšia tlaková níž s menom Katrin, ktorá už dnes prinesie veterné počasie do Nemecka, či do Dánska. V priebehu noci na sobotu začne vietor silnieť aj na našom území," píšu odborníci na webe imeteo.sk.

Podľa odborníkov to teda znamená, že silné severozápadné prúdenie prinesie ďalšie veterné počasie, a to najmä na stredné a západné Slovensko. Bude to najmä v oblastiach na južných až juhovýchodných stranách hôr a kopcov. „V tomto vlhkom prúdení sa v severnej polovici stredného a východného Slovenska budú tvoriť pomerne intenzívne zrážky," uzavreli meterorológovia.


Súvisiaci článok
Na Liptove sa vážne zranil lyžiar. Do nemocnice ho previezol vrtuľník
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť