Nedeľa 28. 04. 2024 08:29:24 | Meniny má Jarmila

Mestská polícia Žilina riešila v roku 2023 takmer 200 prípadov rušenia nočného pokoja

Čo robiť, ak vás ruší hluk z bytu, prevádzky alebo ulice? Aké sú príslušné orgány a aké sú možné sankcie? Dozviete sa to v tomto článku, ktorý sa zaoberá problematikou rušenia nočného pokoja v Žiline.

Juliana Krčulová|24. január 2024|18:00:13

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Mestská polícia Žilina a freepik.com

Súvisiaci článok
V Ružomberku majú prvého odsúdeného bezdomovca s monitorovacím náramkom. Prehovorila aj charita
Čítajte viac >

Ak niekto poruší nočný pokoj, spácha priestupok. Priestupkový zákon však presne nevymedzuje, čo nočný pokoj naozaj je, no podľa zákona o ochrane zdravia ľudí je to čas medzi 22:00 a 6:00 hodinou ráno.

Ako sa brániť proti hluku, ktorý narušuje váš nočný pokoj?

Úrad verejného zdravotníctva SR na svojom webe priblížil, že v prípade, ak váš nočný pokoj dlhodobo narúša hluk z činnosti prevádzky nejakej firmy alebo podniku, napríklad hluk vznikajúci činnosťou nejakých technických zariadení, ako napríklad strojov alebo ventilátorov, môžete sa v takomto prípade obrátiť na miestny Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Ten by mal následne skontrolovať, či sa takýmto konaním nenarušuje aj ochrana vášho zdravia.

Obyvatelia, ktorí bývajú blízko rušných miest, sa na druhej strane však často musia zmieriť s rôznymi zvukmi, ktoré nespĺňajú podmienky na úseku ochrany verejného zdravia. V tomto prípade hovoríme o hluku vznikajúcom pri hlučnom správaní sa spoluobčanov na verejných priestranstvách, v domoch či bytoch. „Občania sú povinní zabezpečiť zamedzenie používania zariadení, strojov či vozidiel, ktoré vytvárajú hluk, a ktorý môžu regulovať. Rovnako, rozhlasové a televízne prijímače, hudobné nástroje môžu používať spôsobom a v hlasitosti, ktorá neruší ostatné osoby,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR na svojom webe.

V prípade, že hluk spôsobuje fyzická osoba, napríklad váš sused, orgány verejného zdravotníctva nemajú v týchto priestoroch oprávnenie vykonávať štátny zdravotný dozor, ani vstupovať do bytov, ktoré sú v osobnom vlastníctve za účelom vykonania kontroly alebo miestneho zisťovania, ani nariaďovať ich vlastníkom či užívateľom vykonanie opatrení. V prípade, že bol hlukom porušený nočný pokoj je riešenie takýchto priestupkov v pôsobnosti polície.

396942394_341668555040552_5542074342774450674_n.jpg Zdroj: Facebook/Mestská polícia Žilina

Mestská polícia Žilina riešila počas minulého roka takmer 200 prípadov rušenia nočného pokoja

Zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina, Martin Matejko, pre redakciu Žilina SP21 potvrdil, že v roku 2023 bolo príslušníkmi MP Žilina riešených až 197 prípadov rušenia nočného pokoja. Zaujímalo nás, ako mestskí policajti postupujú v prípade nahlásenia tohto priestupku.

„Rovnako, ako pri iných priestupkoch, páchateľ, resp. osoba podozrivá zo spáchania priestupku, je najskôr upozornená, že sa dopúšťa protiprávneho konania. Následne je vyzvaná na upustenie od protiprávneho konania alebo odstránenie protiprávneho stavu. Prejednávanie priestupku môže byť ukončené napr. blokovým konaním. V prípade, ak nedôjde k uloženiu sankcie, je vec postúpená na priestupkové konanie na Okresnom úrade,“ priblížil Matejko.

Doplnil, že v prípade dokázania priestupku rušenia nočného pokoja je možné páchateľovi uložiť v blokovom konaní na mieste pokutu v hodnote do 30 eur, no v správnom konaní až do 99 eur.

Do redakcie nám v uplynulých dňoch prišiel aj podnet od nášho čitateľa Jakuba, ktorý si v sobotu večer zavolal ku sebe do bytu, v panelovom dome, na návštevu kamarátov. Ako to býva zvykom, slovo dalo slovo, ani sa nenazdali a bolo po 23:00 hodine, teda uplynula už hodina po začatí stanoveného nočného pokoja. Avšak v jednom z bytov sa aj naďalej ozýval smiech. Žiadna hlasná hudba, žiadna TV, žiadne zapnuté hlasné prístroje, len obyčajný ľudský smiech, ktorý rozhodne neprekračoval úroveň 45 decibelov, ktorú vyhláška ministerstva zdravotníctva považuje za znížený nočný limit. Sú susedia v takomto prípade oprávnení zavolať na Jakuba a jeho zabávajúcich sa kamarátov mestských policajtov?

„Občan môže oznámiť čokoľvek, keď sa nazdáva, že bol alebo je páchaný priestupok, trestný čin alebo iné protiprávne konanie. Vec je zasahujúcou hliadkou posudzovaná na základe konkrétneho skutkového stavu, pri splnení podmienky naplnenia znakov priestupku,“ vysvetlil pre našu redakciu zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina, Martin Matejko.

363314351_291556873385054_7781676791002421000_n.jpg Zdroj: Facebook/Mestská polícia Žilina

Skúsenosti čitateľov Žilina SP21 s rušením nočného pokoja v Žiline

Žilina je krásne a živé mesto, ktoré ponúka množstvo atrakcií, kultúry a zábavy. No nie všetci obyvatelia a návštevníci sa cítia spokojní s kvalitou života v Žiline, najmä pokiaľ ide o nočný pokoj. Čitatelia sa na nás už mnoho ráz obrátili so svojimi skúsenosťami a zážitkami, pričom niektorí z nich uviedli, že počas trvania nočného pokoja sa veľakrát stretli s hlasnou hudbou, výkrikmi, pískaním, alebo dokonca petardami. Tieto zvuky podľa ich slov pochádzali z rôznych zdrojov, ako sú bary, diskotéky, verejné priestranstvá, parky, ale aj súkromné domy a byty.

V rámci našej anketovej otázky sa nám však ozvali aj čitatelia, ktorí stoja „na opačnej strane barikády“:

„Narodili sa mi dve deti a robili sme u nás v byte menšiu párty pre kamarátov. Susedia na nás okolo jednej ráno zavolali mestských policajtov, že teda robíme hurhaj a porušujeme nočný kľud. Policajti prišli, povedali nám, aby sme sa stíšili, no a nakoniec sme to vyriešili dohovorom,“ vysvetlil našej redakcii šťastný otec Peter.

Svoju skúsenosť nám priblížil aj Žilinčan Juraj: „Na nás raz volal sused mestskú políciu, to mala akurát mamča oslavu. Pán policajt nás upozornil, aby sme sa stíšili, napomenul nás, ale pokutu sme nedostali.“

„Na mňa pred dvoma rokmi zavolala mestských policajtov suseda, ktorá býva podo mnou. Policajtom nahlásila, že som mala na TV pustené pesničky o druhej-tretej v noci. Ona mala so mnou nonstop problém, neviem, či si myslí, že asi býva na dome a bude mať ticho všade, naozaj neviem. Prišli policajti, povedala som im, že áno, že mám tu TV, áno, používam ho, ale nahlas som to nemala. Po vzájomnej výmene názorov sme sa dohodli na pokute 10 eur,“ podelila sa s nami o skúsenosť naša čitateľka Martina.

Nezabúdajme, že rušenie nočného pokoja je priestupkom proti verejnému poriadku podľa § 47 zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch, hoci samotný nočný pokoj zákon sám nešpecifikuje. „Prihliada sa na zákon č. 355/2007 Z. z., ktorý definuje nočný čas od 22:00 hod. do 6:00 hod. Občania sú povinní zabezpečiť zamedzenie používania zariadení, strojov či vozidiel, ktoré vytvárajú hluk, a ktorý môžu regulovať,“ pripomína Úrad verejného zdravotníctva SR.


Súvisiaci článok
Dramatická nehoda pri Ružomberku: Matka s dcérou zostali uväznené v prevrátenom aute. Len kríky zabránili pádu do priekopy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť