Štvrtok 16. 05. 2024 09:17:03 | Meniny má Svetozár

Viete, čo predstavuje aktuálne číslo na žilinskej Balustráde? Prekvapí vás

V meste Žilina sa nachádzajú zaujímavé kultúrne pamiatky a neobyčajné budovy s originálnou architektúrou. Určite už viete, že čísla na žilinskej Balustráde sa menia. Niekedy tam môže byť uvedený počet obyvateľov Žiliny, inokedy rozloha mesta, či počet detí do 15 rokov. Viete, čo číslo charakterizuje tentokrát?

Radka Kostánová|5. december 2023|13:31:35

Zdroj: Facebook/TIK mesta Žilina

Súvisiaci článok
Viete, čo predstavuje aktuálne číslo na žilinskej Balustráde? Možno vás to prekvapí
Čítajte viac >

Určite už viete, že čísla na žilinskej Balustráde sa menia. V našich minulých článkoch sme vám odhalili, že už tam bola nadmorská výška vrchu Straník alebo aj váha 6 zvonov na Burianovej veži.

Teraz je tam zobrazené číslo 1 723, čo predstavuje rok položenia základného kameňa Kostola sv. Barbory. Informovala o tom Turistická informačná kancelária mesta Žilina na sociálnej sieti Facebook.

„V roku 1701 pozval uhorský palatín, knieža Pavol Esterházy františkánov aj do Žiliny. V rokoch 1723-1730 postavili Kostol sv. Barbory a kláštor. Kostol bol situovaný na vtedajšom okraji mesta pri dolnej bráne, čím chceli františkáni naznačiť spätosť s jednoduchým ľudom,“ priblížili zástupcovia kancelárie.

Ďalej dodávajú, že na výstavbu františkánskeho kostola a kláštora v Žiline dala moravská grófka Katarína Barbora Schidinská sumu 7 000 zlatých a kostolu darovala aj cibórium. Táto skutočnosť pravdepodobne viedla k výberu patrónky kostola.

Viac sa o tejto zaujímavosti môžete dozvedieť na TOMTO ODKAZE.


Súvisiaci článok
Viete, čo predstavuje aktuálne číslo na žilinskej Balustráde? Možno zostanete prekvapení
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť