Utorok 17. 09. 2024 22:06:48 | Meniny má Olympia

100 stavieb Žilinského kraja: Kostol svätej Anny v Tvrdošíne

Vedeli ste, že veriaci z Tvrdošína a Medvedzia 30. júla slávnostnou svätou omšou v kostole v Medvedzí oslávili 100 rokov od jeho vysvätenia? Kostol dal postaviť vtedajší richtár na pamiatku svojho syna, ktorý zahynul v prvej svetovej vojne.

Juliana Krčulová|27. október 2023|15:00:01

Zdroj: Koláž SP21/Mesto Tvrdošín a Farnosť Tvrdošín

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Kostol svätého Mikuláša vo Višňovom (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Radnica v Tvrdošíne v aktuálnom vydaní mestských novín informovala, že obyvatelia Medvedzia patrili cirkevne pod faru v Tvrdošíne, pričom aj oni chceli mať na svojom pozemku kostol, dom Boží, ktorý má pre kresťana výnimočnú hodnotu.

„Podarilo sa to v roku 1923. Vtedajší richtár Jozef Senny dal postaviť kostolík z finančných prostriedkov od rodákov z Medvedzia, ktorí odišli do Ameriky (americkí Slováci). Kostolík bol zasvätený sv. Anne. Každý rok na sviatok sv. Joachima a Anny, rodičov Panny Márie, sa 26. júla v kostolíku slávi odpustová sv. omša,“ priblížili zástupcovia radnice s tým, že svätá omša bola v minulosti výnimočnou udalosťou.

kostoly-sv-Anna.jpg Zdroj: farnost-tvrdosin.sk

Pri jej príležitosti sa ozdobil kostol, vyzdobilo sa aj okolie hlavnej cesty vedúcej Medvedzím.

„Odpust bol aj oslavou rodín. Tradíciou bolo, že v tento deň každoročne prichádzali rodáci, tí, ktorí sa z Medvedzia v priebehu rokov odsťahovali. Z príležitosti odpustovej slávnosti v kostolíku v Medvedzí sa 17. júla začala po sv. omši novéna k sv. Jachimovi a sv. Anne, ktorá bola obetovaná za rodiny, zvlášť tie, ktoré prekonávajú ťažké obdobia, za kňazov, nové duchovné povolania a Kostolík sv. Anny má 100 rokov za našich predkov.

IMG_4808.jpg Zdroj: farnost-tvrdosin.sk

Osobitne za tých, ktorí postavili kostolík, prispeli naň finančne, starali sa oň a schádzali sa tam na modlitbách. Pri slávení storočnice kostolíka sv. omšu celebroval náš rodák, prof. František Trstenský spolu s vdp. Robertom Tokárom. Zúčastnilo sa jej veľa rodákov a farníkov z Tvrdošína. Pozvanie prijalo aj 18 vysvätených kňazov z Tvrdošína, vedenie mesta, poslanci a ľudia, ktorí sa podieľali na organizácii osláv a starostlivosti o chod kostolíka,“ uviedli zástupcovia radnice v najnovšom vydaní mestských novín, pričom tieto výnimočné chvíle budú všetkým pripomínať aj pamätné predmety, ako napríklad grafické obrazy symbolizujúce sakrálne stavby v Medvedzí, magnetky alebo obrázky s modlitbami sv. Anny.

kostolimedv.jpg Zdroj: tvrdosin.sk


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Murínova vila v Sade SNP v Žiline (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť