Streda 18. 09. 2024 08:40:30 | Meniny má Eugénia

Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov prichádza s novým športovým podujatím. Prvý ročník bude v Dolnom Kubíne

Ako informoval Roman Végh zo Slovenského paralympijského výboru, nový formát športového podujatia je určený pre telesne znevýhodnené deti a mládež. Prvý ročník hier sa uskutoční v Dolnom Kubíne od piatka 20. do nedele 22. októbra.

Juliana Krčulová|19. október 2023|15:30:54

Ilustračná foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Vlci odchádzali z Prešova bez bodu. Najbližšie sa predstavia už v piatok na domácom ľade proti Modrým krídlam
Čítajte viac >

„Napriek tomu si však svoje schopnosti v jeho rámci môže zmerať každý, kto má o šport záujem. Športových hier mládeže sa tak môže zúčastniť rovnako registrovaný člen Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov, ako aj ten, kto registráciu ešte nemá a chce sa s našim športom iba zoznámiť. Už onedlho teda odštartujeme novú tradíciu, pričom tieto hry sa budú konať každý ďalší rok a vždy na inom mieste Slovenska,“ priblížil manažér Úseku mládeže, rozvoja a vzdelávania SZTPŠ, Pavel Bílik.

Nultý ročník Športových hier mládeže Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov sa pokusne uskutočnil už minulý rok, v rámci populárneho bezbariérového festivalu Paráda, ktorý organizuje Slovenský paralympijský výbor.

„Pre ich premiéru v roku 2023 bolo po dohode organizátorov vybrané mesto Dolný Kubín, v ktorom pôsobí veľmi aktívne aj členská organizácia SZTPŠ – MHK Dolný Kubín. Hry sa budú organizovať každý ďalší rok, pričom ich bude postupne hostiť vždy iná členská organizácia. Vznikne tak nielen skvelá príležitosť pre zaujímavé športové zápolenia, ale aj priestor na prezentáciu klubov a združení, ktoré sa na Slovensku športu telesne znevýhodnených už dlhodobo venujú,“ ozrejmil Roman Végh zo Slovenského paralympijského výboru.

Hier sa môže zúčastniť mladý športovec vo veku od 8 do23 rokov v troch kategóriách – MLÁDEŽ (do 15 rokov), CHLAPCI 15+ a DIEVČATÁ 15+. Môže na nich štartovať aj starší športovec, ktorý je do 3 rokov po úraze alebo vzniku telesného znevýhodnenia (kategória ROZVOJ). Navyše, ukážok jednotlivých športov a improvizovaných súťaží, sa môže zúčastniť každý ich návštevník bez rozdielu veku.

Veľkou prednosťou tohto podujatia je podľa dostupných informácií otvorený charakter súťaží, čo v praxi znamená, že každý sa môže zaregistrovať do súťaže v akomkoľvek ponúkanom športe, bez ohľadu na šport, ktorý vykonáva, alebo má registrovaný ako člen SZTPŠ. Jeden účastník môže súťažiť aj vo viacerých športoch, maximálne však v troch. Podmienkou je, aby jeho štart nekolidoval s časovým harmonogramom ostatných vybraných súťaží.

Végh ďalej uviedol, že Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov už dlhodobo hľadá formu, ako pravidelne spájať na jednom mieste svojich členov so širokou verejnosťou so záujmom o náš šport. Priestor v rámci hier si tak dokáže nájsť úplne každý, nový záujemcovia, nové subjekty, či organizácie, vrátane škôl, ktoré navštevujú deti s telesným znevýhodnením.

„Našim cieľom je vytvoriť príležitosť pre motivujúcu športovú konfrontáciu všetkých záujemcov o šport telesne znevýhodnených. Veríme, že možnosť súťažiť aj v iných športoch a porovnávať sa s tými najlepšími, bude pre mnohých zaujímavou výzvou. Takéto stretnutia budú príležitosťou aj na iné aktivity, ako odovzdávanie skúseností medzi športovcami, trénermi, funkcionármi, ale aj vzájomné spoznávanie sa, či nadväzovanie nových priateľstiev,“ doplnil Pavel Bílik.

Pre rok 2023 je v spolupráci s členskou organizáciou MHK Dolný Kubín v ponuke bohatá škála športových súťaží, do ktorých sa bude možné zapojiť. Prihlášky do športových súťaží sú otvorené v ôsmich športoch – atletika, basketbal na vozíku (streľba na kôš), boccia, hokej na elektrických vozíkoch (hra 2 na 2), lukostreľba, plávanie, stolný tenis a šach. Najlepší v jednotlivých kategóriách budú ocenení a získajú medaily a diplomy.


Súvisiaci článok
Do Liptovského Mikuláša prišli komisári z Bruselu. Podarí sa mestu získať prestížne ocenenie?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť