Sobota 27. 07. 2024 00:30:13 | Meniny má Božena

Žilinčan Róbert Šutek si v marockom letovisku postavil Salaš. Okrem jedinečných aktivít môžu návštevníci vyskúšať aj slovenské špeciality

Zoznámte sa so Žilinčanom, Róbertom Šutekom - mužom s rôznymi schopnosťami! Je inžinierom, inštruktorom surfovania, šéfkuchárom v Nórsku a podniká v Sidi Ifni v Maroku, kde môžete navštíviť jeho Salaš. Foto: archív Róberta Šuteka

Juliana Krčulová|17. september 2023|13:00:01


Súvisiaci článok
Thaiboxer Leo Borák na titulový súboj nenastúpi: „Dám sa dokopy a idem si po to, čo mi patrí!“
Čítajte viac >

Na zaujímavý príbeh Róberta Šuteka poukázal časopis Forbes Slovensko na svojom oficiálnom webe. Žilinčan, ktorý je inžinierom, inštruktorom surfovania a zároveň šéfkuchárom v Nórsku, začal podnikať aj v marockom letovisku Sidi Ifni, kde môžete navštíviť jeho Salaš.

„O tunajšom živote v Sidi Ifni s určitou dávkou nepresnosti hovorím, že pripomína ten v našej krajine spred štyridsiatich rokov. Najmä v tom zmysle, že celkom vypadnete zo západoeurópskeho spôsobu fungovania. Nie sú tu žiadne obchodné centrá, mäso nakupujete u mäsiara, čerstvú zeleninu na trhu. Ľudia sa medzi sebou rozprávajú v kaviarňach a nie na sociálnych sieťach. A pridajte k tomu more, slnko, surfovanie. Je to veľká oddychovka pre hlavu,“ opísal tamojší život v Sidi Ifni pre časopis Forbes Slovensko Žilinčan, Róbert Šutek.

Šutek pracoval na projekte spoločne so svojím kamarátom Erikom Bútorom, ktorý sa však len nedávno rozhodol z podnikania v Maroku odstúpiť.

Snímka3.JPG

V roku 2019 začala spoločnosť Salas wave climbing s plnou prevádzkou v „riade“ - typickom arabskom dome vyššej triedy. Budova má v strede otvorený priestor a pavlače na každom poschodí.

V útulnom „Salasi“ sa môže ubytovať až 15 hostí v šiestich izbách. Pobyt začína od 25 eur na osobu s raňajkami, za polpenziu si k účtu pripočítajte ešte 10 eur.

Róbertove rozmanité zručnosti zahŕňajú aj varenie, preto trvá na špičkovom menu. Jedálny lístok ponúka celý rad možností, ktoré čerpajú inšpiráciu z rôznych štýlov a spájajú slovenskú a marockú kuchyňu s receptami z celého sveta. Spoločná niť? Použitie vysoko kvalitných organických surovín z miestnych zdrojov, či už ide o mäso, ryby alebo zeleninu.

Salaš zažíva svoju vrcholnú sezónu od októbra do marca, respektíve apríla. Časopis Forbes Slovensko informuje, že väčšina zákazníkov pochádza zo Slovenska a Českej republiky, pričom približne 10 % je z iných krajín, ako napríklad Švajčiarsko, Amerika, Holandsko alebo Nórsko.

Svojim hosťom sa rovnako snažia pripraviť aj balíčky služieb podľa želania - organizujú surf kempy, firemné teambuildingy, zabezpečia výlety po okolí. Na budúci rok ich podľa informácií časopisu Forbes Slovensko s veľkou pravdepodobnosťou čaká aj motorkársky kemp a premiérovo bude Šutek v apríli v Sidi Ifni organizovať aj surfové preteky, ktoré sú súčasťou Česko-slovenského pohára.

Čo Róberta priviedlo do severoafrickej krajiny, prečo v názve svojho projektu použili práve slovo salaš a ako tamojších obyvateľov zasiahlo nedávne najsilnejšie zemetrasenie v krajine za posledných sto rokov, priblížil v rozhovore časopisu Forbes Slovensko.


Súvisiaci článok
Pridáte sa k štýlovému pochodu mestom s ULTRAS ŽILINA? Rodičia s deťmi si úžasnú atmosféru v „kotli“ nevedia vynachváliť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť