Štvrtok 19. 09. 2024 03:28:00 | Meniny má Konštantín

VIDEO: V Bytči na námestí vystúpia operné hviezdy so známymi áriami. Nenechajte si to ujsť!

Na benefičnom koncerte, ktorý sa uskutoční v sobotu o 19.00 na Námestí SR v Bytči, vystúpi Metropolitný orchester Bratislava a sólisti opery SND, vrátane Gustáva Beláčka. Výťažok z dobrovoľného vstupného mesto použije na nákup pomôcok pre žiakov základných škôl. TEXT: Adriana Brziaková, FOTO: Metropolitný orchester Bratislava

Michal Filek|22. august 2023|12:00:04

V Bytči bude mať premiéru koncert Metropolitného orchestra Bratislava, v ktorom zaznejú známe árie svetových opier a operiet. V dielach G. Bizeta, G. Pucciniho, G. Verdiho, E. Suchoňa, G. Dusíka, B. Smetanu a ďalších známych hudobných skladateľov sa predstavia dlhoroční sólisti Opery SND.

Dirigentom koncertu a sprievodcom po zaujímavostiach klenotov z hudobného sveta bude Dušan Štefánek.

Ďalšie open air podujatie v Bytči bude v znamení pestrej a bohatej zmesi operných a operetných hitov, z dielne Metropolitného orchestra Bratislava. Práve pre Bytču pripravilo bratislavské hudobné teleso špeciálny repertoár, ktorý bude mať v sobotu 26. augusta 2023 premiéru.

Predstaví sa takmer 20 členný orchester a dlhoroční sólisti Opery SND – Lenka Máčiková (soprán), Tomáš Juhás (tenor) a Gustáv Beláček (basbarytón).


Súvisiaci článok
Slávnostný koncert Kysuckého komorného orchestra bude spojený s odovzdávaním ocenení Osobnosť Kysúc 2021
Čítajte viac >

Mimochodom, posledný menovaný sólista, okrem toho, že je medzinárodne uznávaným umelcom, je zároveň častým návštevníkom bytčianskeho regiónu a obdivovateľom jeho histórie. „Bytču a okolie mám veľmi rád, v lete tu bývam pravidelne, a cítim sa tu ako v mojom ďalšom domove. Preto ma teší, že môžeme spolu s mojimi kolegami vystúpiť a prezentovať diela svetových hudobných majstrov, priamo v kolíske slovenskej renesancie. Pevne verím, že sa nám spolu s divákmi podarí vytvoriť až promenádnu atmosféru, ktorú navodia árie a deutá napríklad z opery Carmen, Rigoletto či z Predanej nevesty,“ uviedol Gustáv Beláček.

Večerný koncert bude rozdelený na dve časti. Najprv zaznejú známe svetové melodické opery, potom prídu na rad chytľavé operety. Celý koncert ukončí Pieseň o rodnej zemi, známejšia pod názvom Najkrajší kút od Gejzu Dusíka.

Metropolitný orchester Bratislava sa sústreďuje najmä na hudbu vychádzajúcu z viedenských valčíkov rodiny Straussovcov, cez klasické operety až po súčasné diela. Významnú súčasť repertoáru tvoria skladby slovenských autorov.

Letný operno – operetný koncert, ktorý sa uskutoční pod záštitou primátora mesta Bytča, má prívlastok benefičný. Dobrovoľný príspevok bude použitý na nákup školských pomôcok pre deti bytčianskych základných škôl.

Podujatie sa uskutoční v sobotu 26. augusta 2023 od 19.00 hod na Námestí SR v Bytči. Organizátorom je mesto Bytča. V prípade nepriaznivého počasia sa bude koncert konať v priestoroch Domu kultúry. Vstup na podujatie je voľný.


Súvisiaci článok
V sobotu v Rajci pasovali rytierov destilátov. Medzi nimi aj známeho operného speváka
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
VIDEO: Pro musica nostra opäť spojí pamiatky a muziku v Žilinskom kraji. Pozýva operný spevák Gustáv Beláček
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť