Sobota 04. 05. 2024 09:01:22 | Meniny má Florián

V sobotu v Rajci pasovali rytierov destilátov. Medzi nimi aj známeho operného speváka

Takmer každý vie, že na Slovensku pôsobia rytieri vína. Už menej ľudí však pozná aj Slovenský rád rytierov destilátov. V sobotu sa zišli v Rajci, aby medzi seba prijali nových členov. Medzi nimi bol aj známy operný spevák, rodák z Kysuckého Nového Mesta a vlastník kaštieľa v Kotešovej Gustáv Beláček.

Michal Filek|30. máj 2022|12:48:31


Súvisiaci článok
Jedinečný hudobný festival Pro Musica Nostra Thursoviensi opäť spojí pamiatky s klasickou hudbou
Čítajte viac >

Pasovaní za rytiera

„Zmyslom vzniku Slovenského rádu rytierov destilátov, podobne ako pri rádoch rytierov vína, je pozdvihnúť úroveň a kultúru destilátov a konzumácie na vyššiu úroveň. Preto je hlavným mottom rádu: Pi málo, pi dobre! Ide o vôňu, chuť a formu pitia a hlavne o to, že nejde o množstvo, ale o kvalitu,“ hovorí pre SP 21 čerstvý rytier rádu destilátov Gusto Beláček.

9WN776FIPT.jpg

Rád má na Slovensku 30 členov. Vrátane deviatich nových, ktorých pasovali v sobotu v kostole sv. Ladislava v Rajci. Je medzi nimi množstvo vysokoškolsky vzdelaných ľudí, inžinierov, profesorov, či operný spevák. Z nich je, dokonca, 5 žien.

V sobotu zažil Rajec veľkú slávu. Rytieri sa zišli v predpísaných talároch, na chrbte s erbom. Na čele sprievodu ich vyprevádzala zástava. Každý rytier má svoju kovovú pečať reťazi a mečík. Na čele rádu je predstavený a senát.

1653901455567.jpg

„Počas slávnostnej omše boli pasovaní všetci kandidáti jednotlivo. Kandidátstvo trvá zhruba dva roky a nie každý sa ním môže stať. Musí to byť aktívny kandidát, musí chodiť na súťaže, naučiť sa koštovať, robiť reklamu týmto darom zeme, ktoré sa aj spomínajú v našej hymne, ktorá je nová. Sú to plody zeme, dary zeme a hlave je to dedičstvo našich predkov. Pretože pálenie destilátov má v toto území tisícročnú tradíciu. Snažíme sa robiť tým pravým destilátom tú správnu reklamu, aby sme úroveň pitia pozdvihli,“ vysvetľuje rytier Beláček.

WhatsApp Image 2022-05-30 at 11.06.42 (1).jpeg

Okrem toho v Rajci predstavili aj poštovú známku Slovenského rádu rytierov destilátov.

Slávnosť sa po prvýkrát uskutočnila v Žilinskom kraji. Počas predchádzajúcich piatich rokov nebola. V roku 2017 bola v Hronskom Beňadiku a dva roky predtým, vôbec prvýkrát, bola v bazilike panny Márie v Šaštíne.

Degustácia

„Všetci máme skúšky degustácie, chodíme na ochutnávky, koštovky, po celom Slovensku,“ dodáva Beláček.

WhatsApp Image 2022-05-30 at 11.06.42.jpeg

Ako taká degustácia prebieha? To sa už pýtame Gustáva Beláčka.

„Degustuje sa veľmi málo, vyplachuje sa vodou a musí sa zajedať chlebom a oškvarkami,“ vysvetľuje a dodáva už podrobnejšie: „Degustovanie má niekoľko fáz. Prvá je optická, či je destilát číry, či tam nie nepláva. Nastupuje ovoniavanie a až potom ide ochutnanie. Ochutnáva sa veľmi málo. Každý zapíše do listu hodnotenie. Vyhrá šampión celej degustácie. To je vždy slivovica, lebo tá je náš šampión, kráľovský nápoj. Po každom degustovaní si musí degustátor opláchnuť pohár, prípadne zajesť kúsky chleba, alebo oškvarky, aby mal čisté chuťové kanáliky. Nie je to jednoduché,“ uzatvoril Gusto Beláček.


Súvisiaci článok
Gustáv Beláček: Pokoj nachádzam v prírode!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť