Štvrtok 19. 09. 2024 18:52:59 | Meniny má Konštantín

Predné brzdové svetlo testujú na troch tisíckach vozidiel už rok. Ani jedno zatiaľ nemalo nehodu

Prínos predného brzdového svetla bude zrejme zásadný. Slovenský vynález už rok testujú v Žilinskom a Trenčianskom kraji na osobách, nákladiakoch, aj autobusoch. Záujem má Európska komisia, aj výrobcovia automobilov. Benefity zdôrazňuje aj Miloš Poliak zo Žilinskej univerzity. FOTO: TASR

Michal Filek|8. august 2023|16:41:38


Súvisiaci článok
Predné brzdové svetlo sa aj v Žiline osvedčilo, napriek tomu ho budú musieť vodiči odstrániť. Budúcnosť závisí od výsledkov testovania
Čítajte viac >

Dekan Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov Žilinskej univerzity Miloš Poliak v spravodajskej televízii TA3 porozprával, ako sa predné brzdové svetlo, ktoré univerzita testuje, osvedčilo priamo na cestách.

Európska únia má totiž do roku 2050 ambíciu znížiť počet úmrtí na cestách na nulu. Preto, podľa Poliaka, skúma rôzne nástroje, ako to dosiahnuť.

A jedným z nich sa javí aj testované predné brzdové svetlo.

Moderátor sa dekana spýtal aj na to, čo mnohých zaujíma. Prečo je predné svetlo zelené? Nuž je to vraj aj preto, že zelená farba je psychicky najlepšia, lebo keď vozidlo brzdí a svetlo svieti, tak dáva ostatným účastníkom premávky signál, že môžu pokračovať.

Na jar ho namontovali na 3 000 vozidiel – osobných, nákladných aj autobusov. A až 77% ich vodičov si myslí, že by sa svetlo malo stať súčasťou povinnej výbavy.

307206818_426292889643667_7784647240378502395_n_a297ff102e.jpg Miloš Poliak. FOTO: TASR

„Najväčším benefitom je zvýšenie bezpečnosti na priechodoch pre chodcov. V minulom roku na nich zomrelo 12 chodcov. Ďalší benefit je pri odbočovaní vľavo, kde vodič vidí, že protiidúce vozidlo brzdí a dáva mu prednosť,“ zhodnotil pre TA3 Miloš Poliak.

Testovanie ešte pokračuje. Až 7. novembra výsledky predstavia na pôde Európskej komisie. Následne by mali testy pokračovať v Taliansku na 100-tisíc vozidlách.

A na záver jedno veľmi optimistické konštatovanie, ktoré v TA3 vyriekol dekan Poliak: „Doteraz sme nemali dopravnú nehodu, ktorú by zapríčinilo vozidlo s namontovaným predným brzdovým svetlom“.


Súvisiaci článok
Testovanie predného brzdového svetla v Žiline a v Trenčíne je úspešné. Záujem už prejavili aj Taliani
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť