Štvrtok 19. 09. 2024 08:31:27 | Meniny má Konštantín

Predné brzdové svetlo sa aj v Žiline osvedčilo, napriek tomu ho budú musieť vodiči odstrániť. Budúcnosť závisí od výsledkov testovania

Už viackrát sme vás informovali o novinke – prednom zelenom brzdovom svetle, ktorú na autách a autobusoch testujú, okrem Trenčianskeho kraja, aj v Žiline a Čadci. Z predbežných výsledkov testovania vyplýva, že ho vodiči, ale najmä chodci, vnímajú pozitívne. Napriek tomu ho budú musieť z áut, aj autobusov, čoskoro deaktivovať. Či bude jeho používanie schválené, rozhodnú definitívne výsledky testovania.

Michal Filek|28. apríl 2023|14:00:34

Téme sa tento týždeň obšírne venoval portál startitup.sk. Píše, že testovanie prebieha od septembra minulého roka, no na jeseň 2023 ho budú musieť vodiči odpojiť.

No je pravdepodobné, že svetlá budú v budúcnosti uvedené do praxe.

Za technologickou novinkou stojí slovenský inovátor Ľubomír Marjak. Na Slovensku predné brzdové svetlá v súčasnosti v testovacej prevádzke používa asi 1 500 vozidiel. Záujem o ne prejavili však aj Nemci a Taliani. Rozšíriť by sa tak mohli do celej Európy.

Kristián Čulík z Katedry cestnej a mestskej dopravy Žilinskej univerzity pre portál prezradil, že skúsenosti sú doteraz veľmi pozitívne. Vraj až 90 % vodičov vedelo, na čo predné brzdové svetlo slúži a viac ako tri štvrtiny naň mali pozitívny názor.

Vodiči, ktorí ho používajú, dostanú osvedčenie. Aj títo vodiči si však budú musieť svetlo na jeseň odstrániť. Presnejšie, budú ho musieť znefunkčniť, ale namontované im môže zostať.

V budúcnosti by totiž mohlo byť používanie predných brzdových svetiel zavedené aj do praxe ako dobrovoľná doplnková výbava. Kľúčové vraj budú závery testovania, uviedla Miriam Švikruhová z komunikačného odboru ministerstva dopravy.


Súvisiaci článok
Predné brzdové svetlá? Projekt ich zavedenia odvčera testuje Žilinská univerzita
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť