Štvrtok 25. 04. 2024 20:15:05 | Meniny má Marek

Predné brzdové svetlá? Projekt ich zavedenia odvčera testuje Žilinská univerzita

Projekt ich testovania na Slovensku začal včera a realizuje ho Žilinská univerzita. Pilotná fáza bola spustená v Trenčianskom kraji, kde sú do testovania zapojené mestá Trenčín, Prievidza, Partizánske a čoskoro sa k nim pripojí aj mesto Žilina. Pomôcť majú chodcom na priechodoch, aj vodičom v spätných zrkadlách. FOTO: Facebook Mesto Žilina

Michal Filek|23. september 2022|10:31:55

Informáciu prinieslo mesto Žilina na svojom oficiálnom Facebooku.

„Zelené predné brzdové svetlo nie je farebný doplnok, ale nový bezpečnostný prvok na automobile. Vďaka novej technológii chodci na priechodoch pre chodcov zistia, či auto spomaľuje a či môžu bezpečne prejsť cez cestu. Predné brzdové svetlo pomáha aj pri dopravných situáciách, kde sa uplatňuje právo prednosti jazdy a je dôležité aj pre vodičov, ktorí ho vidia v spätnom zrkadle,“ informuje mesto.

Testovanie bude trvať deväť mesiacov na 3 000 motorových vozidlách (osobné autá, autobusy, taxík či donáškové) už v spomenutých mestách, ale aj v Bratislave, či v Nemecku. Súčasťou testovania bude aj prieskum verejnej mienky účastníkov cestnej premávky (vodičov, cyklistov, chodcov). Výsledky testovania budú smerovať k zavedeniu predného brzdového svetla do praxe na území Slovenska i celej Európskej únie.

Vývoj svetiel financovala z vlastných zdrojov spoločnosť Lumaco.


Súvisiaci článok
Vodiči, jazdite opatrne! V Liptovskom Mikuláši nefunguje na križovatke Kamenné pole svetelná signalizácia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť