Piatok 03. 05. 2024 18:13:33 | Meniny má Galina, Timea

Príslušníci finančnej správy zaistili v Žiline balík so vzácnou rastlinou z Thajska

Dovoz tejto rastliny je však zakázaný. Rastlina pochádza pôvodom z Madagaskaru a je zaradená v Červenom zozname ohrozených druhov Svetovej únie ochrany prírody s klesajúcim populačným trendom a jej spoločenská hodnota je vyčíslená na 1 200 eur. Príslušníci finančnej správy rastlinu umiestnili do špeciálnej botanickej záhrady pre dreviny, kde sa o ňu starajú odborníci. Foto: Colný úrad Žilina

Juliana Krčulová|23. máj 2023|09:36:36


Súvisiaci článok
Polícia odhalila v Žilinskom kraji minulý týždeň 31 vodičov pod vplyvom alkoholu
Čítajte viac >

Na žilinskú vyclievaciu poštu sa po dlhých kilometroch z Thajska dostala živá rastlina. Príslušníci finančnej správy ju našli pri colnej kontrole po otvorení kartónovej krabice. Bola zabalená v papieri s popisom „Operculicarya pachypus“. Médiá o tom informovala Božena Chríbiková, hovorkyňa Colného úradu Žilina.

„Išlo o ojedinelú zásielku, ktorú si cez internetový obchod objednal muž z Trenčína. Podľa jeho slov nemal vedomosť o tom, že 17 cm dlhá rastlina vrátane koreňa podlieha ochrane a je predmetom dohovoru CITES. Chýbali mu potrebné povolenia aj rastlinolekárske osvedčenie. Rastlinolekársky inšpektor vydal k rastline vstupný zdravotný doklad pre rastliny a rastlinné produkty, zastavil dovoz a určil jej karanténu,“ priblížila Božena Chríbiková, hovorkyňa Colného úradu Žilina.

Zásielkou sa podľa jej slov zaoberal aj Vedecký orgán SR.

„Zistil, že dovážaným živým organizmom je vzácny druh rastliny pôvodom z Madagaskaru, ktorý je zaradený v Červenom zozname ohrozených druhov Svetovej únie ochrany prírody s klesajúcim populačným trendom a jeho spoločenská hodnota je vyčíslená na 1 200 eur,“ uviedla.

Vzhľadom na to, že rastlina nemohla byť prepustená do voľného obehu, umiestnili ju v záchytnom stredisku - Arboréte Borová Hora, kde je jej venovaná odborná starostlivosť.


Súvisiaci článok
Starostka Poviny varuje: Pri zvonici videli medveďa!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť