Ako správne uchovávať jahody? Odborníci odporúčajú neumývať ich predčasne

Jahody je najlepšie konzumovať čerstvé, pretože pri tepelnej úprave strácajú mnoho cenných živín. Pri skladovaní sa odporúča dať ich neumyté do chladničky, kde vydržia tri až päť dní.

TASR|31. júl 2025|13:00:00

Zdroj: Facebook/Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m.

Súvisiaci článok
Tip na výlet v Žilinskom kraji: Park, kde lavičky rozprávajú príbehy a stromy píšu históriu
Čítajte viac >

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava to uviedol na sociálnej sieti.

„Umývať jahody je odporúčané až tesne pred ich konzumáciou, pretože dlhším namáčaním vo vode rýchlejšie podľahnú skaze. Dlhšie uskladňovanie je možné aj v mrazničke, kde vydržia aj niekoľko mesiacov,“ doplnil. Odporúča jahody konzumovať čerstvé, v ovocných či zeleninových šalátoch alebo v smoothies nápojoch. V prípade lesných jahôd sa dajú konzumovať aj ich listy, z ktorých je možné pripraviť čaj.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva priblížil, že jahody obsahujú veľké množstvo vody a živín, vďaka čomu sú prínosom pre zdravie. „Sú bohaté na vitamíny, ako napríklad vitamíny skupiny B a vitamín C, ktorého obsah je porovnateľný s obsahom v citrusových plodoch. Sú taktiež bohaté na minerály, ako napríklad draslík a mangán,“ spresnila Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Jahody sú tiež bohaté na vlákninu a majú i antioxidačné účinky.

Odborníčka varuje, že pri konzumácii jahôd je dôležité dávať si pozor na možnú alergickú reakciu. Tá je podľa nej pomerne bežná najmä u malých detí.


Súvisiaci článok
Milan Ondrík, rodák z Oravy, sa predstaví v príbehu o tragickej chybe, ktorá mu zničí manželstvo a zmení život
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť