Štvrtok 19. 09. 2024 23:16:33 | Meniny má Konštantín

Spoločná kandidátka strán SNS – Život NS – Slovenský Patriot by začiatkom mája vyhrala voľby v Žilinskom kraji, pred Republikou a SMER-om

Ak by sa parlamentné voľby konali začiatkom mája, podľa čitateľov SP 21 by ich v Žilinskom kraji vyhrala spoločná kandidátka strán SNS - Život NS – Patriot so ziskom 36 % hlasov. Na druhom mieste by bolo hnutie Republika so ziskom 21% a tretí SMER – SD, ktorý získal podporu 17 % čitateľov SP 21 zo Žilinského kraja. Celkovo v ankete hlasovalo 1 581 respondentov.

Michal Filek|9. máj 2023|19:18:41


Súvisiaci článok
Život – Národná strana by, podľa čitateľov SP 21, vyhrala začiatkom apríla voľby v Žilinskom kraji. Druhý by bol SMER-SSD a tretí Demokrati
Čítajte viac >

Ak by sa parlamentné voľby konali začiatkom mája a hlasovali by v nich čitatelia SP 21, s výrazným náskokom by ich vyhrala spoločná kandidátka strán SNS – Život NS – Slovenský Patriot lídrov Andreja Danka, Tomáša Tarabu a Miroslava Radačovského. Hlasovalo za nich až 36% našich čitateľov.

Druhú Republiku europoslanca Milana Uhríka by volilo 21% a tretí Ficov SMER 17% našich čitateľov.

Kým spoločná víťazná kandidátka sa o hlasy takto uchádzala po prvýkrát, Hnutie Republika oproti aprílu narástlo z 8% na súčasných 21%. SMER, naopak, medzimesačne poklesol o dva percentuálne body a padol z druhého na tretie miesto.

Najviac však, oproti aprílu, poklesli Demokrati – o 10% (z 19% na 9%). Aj tak sú však štvrtí a s prehľadom by sa do parlamentu dostali. A s nimi ešte aj Národná koalícia so ziskom 6% hlasov. V apríli mala 8%.

Ostatné strany by sa, podľa čitateľov SP 21, do NR SR po voľbách nedostali. Podporu však ešte získali aj Progresívne Slovensko a OĽaNO (po 2%) a tiež HLAS – SD, SASKA, KDH a Kotlebovci – ĽSNS (zhodne po 1% hlasov našich čitateľov).

anketa vysledky maj.jpg

Skokanmi mesiaca máj sa tak bezpochyby stávajú SNS – Život NS – Slovenský Patriot, ktorí síce spolu takto nekandidovali, ale Život – Národná strana vyhrala v našej ankete aj v apríli, so ziskom 23%. SNS malo 5% a Slovenský Patriot 1% hlasov. Teda v súčte 29%. Teraz majú spolu 36%.

Aj keď si, samozrejme, nekladieme našou predvolebnou anketou, za cieľ presne určiť predvolebné preferencie politických strán na Slovensku, obraz o volebných náladách v Žilinskom kraji však vytvára. Najmä ak sa na prvých priečkach pravidelne umiestňujú rovnaké politické zoskupenia. Už aj vzhľadom na to, že sa do ankety zapojilo 1 581 čitateľov, čo je pomerne reprezentatívna vzorka.

graf máj voľby.jpg


Súvisiaci článok
Hegerovi Demokrati by, podľa čitateľov SP 21, vyhrali začiatkom marca voľby v Žilinskom kraji. Pred SMER-SD a Život-NS
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť