Streda 24. 04. 2024 21:19:48 | Meniny má Juraj

Európska prokuratúra vedie trestné stíhanie kvôli peniazom pre nemocnice. Problémových je aj 7 miliónov pre Čadcu

Európska prokuratúra (EPPO) vedie trestné stíhanie v súvislosti s finančnými prostriedkami z plánu obnovy. TASR to potvrdil európsky delegovaný prokurátor Martin Pacalaj. Upozornila na to televízia Markíza, ktorá informovala, že stíhanie súvisí s výzvou na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc. Čadčianska nemocnica dostala 7 miliónov, hoci žiadosť vraj nestihla podať včas. Uspela však v odvolaní. Na nejasnosti upozornila štátna tajomníčka Lenka Dunajová Družkovská a odstúpila z funkcie. Šéfka zdravotníctva na župe hovorí, že problém spôsobilo samotné ministerstvo zmenou kritérií. FOTO: TASR/Lenka Dunajová Družkovská

Michal Filek|8. máj 2023|08:45:05

"Európska prokuratúra v súvislosti s podaným trestným oznámením začala trestné stíhanie pre trestný čin poškodzovania finančných záujmov Európskej únie," priblížil Pacalaj. Trestné oznámenie podľa Markízy podala dosluhujúca štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Lenka Dunajová Družkovská.

Dodal, že podkladom pre začatie trestného stíhania boli aj informácie zabezpečené vlastnou činnosťou Európskej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúry. "S ohľadom na skutočnosť, že v predmetnej veci prebieha úvodné štádium trestného stíhania, ďalšie informácie nateraz nebudeme poskytovať," doplnil pre TASR.

Podľa zoznamu vtedajšieho minister zdravotníctva Vladimíra Lengvarského malo peniaze dostať osem nemocníc. Vrátane nemocnice v Čadci. Lenže z auditu, ktorý si dal vypracovať zastupujúci minister Eduard Heger vyplynulo, že nemocnica projekt nestihla podať načas.

Šéfka odboru zdravotníctva na žilinskej župe Silvia Pekarčíková však v rozhovore pre denník Štandard uviedla, že sa tak stalo vinou ministerstva, ktoré Žilinský samosprávny kraj donútilo projekt zmeniť, pretože v novembri informovalo o výške alokovaných zdrojov pre jednotlivé kraje.

Kysucká nemocnica sa potom preto odvolala a uspela. Ministerstvo rozhodlo o tom, že dostane 7 miliónov eur. Nie je však jasné, na základe čoho. Práve to napadla Lenka Dunajová.


Súvisiaci článok
Nemocnica v Čadci je treťou najtransparentnejšou na Slovensku podľa INEKO
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť