Sobota 04. 05. 2024 22:08:20 | Meniny má Florián

Na letisko v Dolnom Hričove sa vracajú medzinárodné motocyklové preteky

Na letisku Žilina v Dolnom Hričove sa opäť po roku predstavia jazdci na medzinárodných motocyklových pretekoch cestných motocyklov, ktorých súčasťou sú rôzne šampionáty, medzinárodné majstrovstvá Slovenskej republiky, Českej republiky, no v programe nechýbajú ani atraktívne preteky Superbajkov. Letisko Žilina ožije fanúšikmi motoršportu počas posledného júnového víkendu. Foto: ilustračné / Freepik.com

Juliana Krčulová|27. apríl 2023|12:35:01


Súvisiaci článok
Motorkár Marek Výboh: Všetko je to jeden veľký tréning, len sa netreba báť pýtať si radu a pomocnú ruku (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Na letisku v Dolnom Hričove sa motocyklové preteky po prvý raz uskutočnili v roku 1979.

„Boli aj prestávky, zmenil sa smer jazdy, niekoľkokrát sa tam preteky počas jednej sezóny uskutočnili dokonca dvakrát a od roku 1997 sa na mieste konala Cena Slovenskej republiky, keď Hričov nahradil letisko v Piešťanoch, ktoré v tom čase malo pre motocyklové preteky nevyhovujúci povrch. V roku 2000 sa však preteky konali naposledy,“ informuje oficiálna stránka Slovenskej motocyklovej federácie (SMF).

Po tom, ako sa stal viceprezidentom Slovenskej motocyklovej federácie pre cestné preteky Miloš Baláž, začal podľa dostupných informácií napĺňať svoju túžbu organizovať preteky nielen na automotodrómoch, ale aj na bezpečných letiskách, ktoré boli pred dvomi desaťročiami pevnou súčasťou republikového šampionátu a medzi pretekármi a fanúšikmi boli veľmi populárne. V roku 2021 sa motocyklové preteky na hričovské letisko vrátili po dvadsaťjeden rokoch.

RoadRacing.sk.jpg Foto: Facebook / RoadRacing.sk

„Pre väčšiu možnosť jazdenia som hľadal možnosti, kde usporiadať preteky. Motodrómov nie je veľa, prírodné trate síce zažívajú veľký rozmach, ale otázka bezpečnosti je pre mňa veľmi dôležitá a v tomto smere sa núkajú letiská ako ideálna alternatíva,“ uviedol na oficiálnom webe SMF Miloš Baláž a ďalej doplnil:

„Navyše si uvedomujem, že pre pretekárov nie je zanedbateľná finančná stránka pretekania, ktorá je na letisku predsa len prijateľnejšia, hoci pre nás, organizátorov, to znamená, že musíme pripraviť všetko doslova na zelenej lúke a je to o to náročnejšie. Sám som počas svojej kariéry na letiskách veľa jazdil a tamojšia atmosféra je jedinečná.“

Letisko v Dolnom Hričove ožilo fanúšikmi motoršportu aj v minulom roku a nebude tomu ináč ani v roku 2023. Po vydarenej obnovenej premiére, ktorú pripravili organizátori z Motoclubu Baláž a pozitívne ju hodnotili motocykloví pretekári aj fanúšikovia, sa po roku na tomto letisku nadšenci motoršportu stretnú opäť, a to v posledný júnový víkend v sobotu 24. a v nedeľu 25. júna.

Snímka.JPG Foto: WWW pretekyletisko.com

Dĺžka určenej trate má 2 500 metrov s minimálnou šírkou osem metrov. Na jazdcov je pripravených dvanásť zákrut, päť pravých a sedem ľavých, pričom smer jazdy je v protismere hodinových ručičiek.

Rozpis tohtoročných medzinárodných motocyklových pretekov v Dolnom Hričove bude známy už čoskoro.

Snímka2.JPG Foto: WWW pretekyletisko.com


Súvisiaci článok
Na automotive festival na Makove dorazí aj známy TikToker Jeremy. Organizátori veria, že sa z akcie stane pekná tradícia (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť