Štvrtok 28. 03. 2024 14:54:00 | Meniny má Soňa

Pozrite si fotky z premeny historickej budovy Ružičkovho domu na byty (FOTOGALÉRIA)

Ružičkov dom je historická budova v centre Žiliny. Bohužiaľ, rokmi dom chátral. Až do minulého roka, kedy sa ho spoločnosť Teraz, a.s. rozhodla premeniť na modernú budovu s peknými, modernými bytmi vybavenými najnovšími smart technológiami. Pozrite si, ako sa, po takmer dvoch rokoch intenzívnych prác zmenil na nepoznanie. Viac v našej FOTOGALÉRII.

Tlačová správa|22. marec 2023|13:31:57

Od začiatku spustenia developerského projektu Ružičkov dom, ktorý vzniká pod záštitou spoločnosti Teraz a.s, ubehli už takmer dva roky. Za ten čas sa zo schátranej budovy Ružičkovho domu stal jeden z najlukratívnejších bytových projektov v Žiline.

Minimalistické, no pritom výrazné architektonické riešenie budovy Ružičkovho domu patrí medzi najvýznamnejšie funkcionalistické stavby 30-tych rokov 20. storočia na území Žiliny. V rámci obnovy bolo potrebné prihliadať aj na tento fakt.

Pôvodné funkcionalistické architektonické riešenie a pavlačový typ stavby od jeho autora Ing. arch. Michaela Maximiliána Scheera z roku 1931 zostalo aj po rekonštrukcii zachované. Už v tom čase bol Ružičkov dom využívaný ako obytný dom, a to najmä pre chudobných obyvateľov mesta.

Jedným zo zachovaných prvkov budovy sú presklené steny v priestoroch schodiska. Predchádzajúce zničené luxfery developer vymenil za nové, no zachoval pôvodný vzhľad stien podľa architekta Sheera.

Výmena okien za moderné hliníkové či obnova bieleho fasádneho náteru vdýchli budove nový život. Detail červených zábradlí dokonale lícuje s minimalistickou ideou projektu a dotvára tak celkový nadčasový vzhľad bytového domu.

Pôvodný stav interiéru budovy si vyžadoval najmä komplexné architektonické a stavebno-technické preriešenie dispozície, zodpovedajúce súčasným nárokom na bývanie.

Nahliadnite s nami prostredníctvom fotografií do minulosti a pozrite sa, ako vyzeral Ružičkov dom predtým, než sa z neho stal moderný bytový dom najvyššieho štandardu.

Výsledok hovorí za seba. Čas a trpezlivosť ruže prináša.

1.png

9.png

6 (003).png

3.png

5.png

4.png

10.png

11.png

8.png

2.png

12.png


Súvisiaci článok
Projekty Ružičkov dom a Modex Residence vracajú zeleň do centra Žiliny
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť