Ak milujete poctivú slovenskú kuchyňu a útulnú vidiecku atmosféru, tento deň by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. Skanzen vo Vychylovke sa už v nedeľu 19. okóbra premení na veľkú „Kuchyňu starých materí“, kde sa bude variť, piecť, smažiť aj ochutnávať.
Miroslava Jančulová, vedúca správy Múzea kysuckej dediny, v tlačovej správe uviedla, že na návštevníkov čaká bohatý stôl tradičných zabíjačkových špecialít - od voňavej kapustnice, cez huspeninu a tlačenku s horúcimi zemiakmi, až po chrumkavé jelítka s kyslou kapustou a čerstvým chlebom. A kto má rád oškvarky či pečienku, ten si tiež príde na svoje.
Zdroj: kysuckemuzeum.sk
Zabudnuté recepty a staré techniky spracovania mäsa
Podujatie neponúkne len ochutnávky, ale aj pohľad do zákulisia tradičnej zabíjačky. Od 11:00 do 12:00 hodiny si návštevníci budú môcť pozrieť ukážku solenia mäsa do diežky - starú techniku prípravy mäsa na dlhodobé uskladnenie.
Popoludní, medzi 12:00 a 15:00 hodinou, sa budú vyrábať domáce klobásy - ručne, s poctivým mletím, plnením a korenením presne tak, ako to robili naši predkovia.
„Okrem bohatého kulinárskeho programu ponúkne Múzeum kysuckej dediny aj ďalšie lákadlá. V rámci sprievodného programu budú pre verejnosť sprístupnené zaujímavé výstavy a nesmie chýbať ani obľúbená jedinečná jazda vlakom na Historickej lesnej úvraťovej železnici," prezradila Jančulová.
V prostredí malebnej kysuckej prírody si tak budete môcť vychutnať deň plný vôní, chutí a pohody, ktoré vás prenesú späť do čias, keď sa zima vítala spoločným varením a spevom.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť