Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke sa v nedeľu 12. októbra zmení na bránu do minulosti, ktorá ožije chuťami, piesňami a spomienkami na staré časy. Celodenné podujatie Zborovská nedeľa, organizované Kysuckým múzeom, prinesie návštevníkom jedinečné spojenie folklóru, gastronómie a železničnej histórie.
Miroslava Jančulová, vedúca správy Múzea kysuckej dediny, v tlačovej správe informovala, že od 10:00 do 15:00 hodiny bude súčasťou programu Kuchyňa starých materí, ktorá ponúkne tradičné kysucké špeciality - voňavé kapustniaky, pečené zemiaky s kapustou či lahodnú kapustovú polievku.
Zaujímavým zážitkom bude potom aj ukážka rezania a dlávenia kapusty do suda, ktorá bude od 13:00 do 14:00 hodiny, kde si návštevníci môžu pozrieť, ako sa kedysi pripravoval základ zimného jedálnička.
Rezanie kapusty. Zdroj: kysuckemuzeum.sk
Hudba, spev a duchovný rozmer
Popoludnie sa začne slávnostnou svätou omšou o 14:00 hodine, po ktorej bude nasledovať pestrý program.
Počas celého dňa budú mať návštevníci možnosť odviezť sa Historickou lesnou úvraťovou železnicou. Jazda dieslovou lokomotívou s vyhliadkovým vagónom ponúkne neopakovateľný pohľad na jesennú prírodu Kysúc a pripomenie časy, keď vlaky denne vozili drevo z horských lesov.
Podujatie obohatia aj výstavy Vlaky s vôňou dreva a Železnička v premenách času pre priaznivcov techniky, či výstava obrazov Kataríny Koperovej Zrkadlá pre obdivovateľov výtvarného umenia.
„Zborovská nedeľa je viac ako len folklórne podujatie - je to rodinná oslava jesene, poctivého jedla, tradičného remesla a živej histórie. Príďte a strávte nezabudnuteľnú nedeľu v Múzeu kysuckej dediny," dodala Jančulová.
Zdroj: kysuckemuzeum.sk
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť