Pondelok 22. 04. 2024 22:37:30 | Meniny má Slavomír

Hubárska sezóna v Žiline a v Bytči už začala

Spravodajský portál Topky tento týždeň priniesol informáciu, že v lesoch v niektorých lokalitách na Slovensku už hubársky fajnšmekri začali zbierať smrčkovec. Týka sa to vraj aj lesov v okolí Žiliny a Bytče. ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR

Michal Filek|22. marec 2023|08:38:18

Hubársku sezónu na Slovensku už v polovici marca definitívne odštartoval vzácny a obľúbený smrčkovec český. Píšu topky.sk.

Pre skúsených hubárov to znamená začiatok hubárskej sezóny. Aj keď väčšina z nás by pri prechádzke lesom človeka s košíkom vysmiala. Podľa portálu topky.sk je smrčkovec prvou hubou, ktorá u nás začína rásť koncom marca. Jeho výskyt o dva týždne skoršie je preto prekvapujúci a ojedinelý.

Obľúbený je vraj najmä v zahraničí, kde sa jeho cena pohybuje v sumách niekoľko sto eur za kilogram. Podľa portálu nahuby.sk už jeho výskyt hlásia aj zo Žiliny a Bytče. A aj v niekoľkých ďalších lokalitách na Slovensku.

Smrčkovec český (Verpa bohemica) podľa portálu nahuby.sk

Rastie od marca do mája vo svetlých a vlhkých listnatých lesoch, v luhoch a krovinách, často v skupinách. Obľubuje výživné vápnité i neutrálne pôdy.

Klobúk má kužeľovito zvoncovitý, iba k vrcholu hlúbika prirastený, inak voľný, na povrchu pozdĺžne mozgovito zbrázdený, medovožltý, hnedožltý alebo aj tmavohnedý.

Hlúbik je na povrchu jemne zamatový až vločkatý, biely alebo bledožltkastý, vnútri iba v mladosti riedko vatovito vypchatý, neskôr celkom dutý.

Dužina je biela, tenká, veľmi krehká, vôňu a chuť má jemnú, nenápadnú.


Súvisiaci článok
„Nezbierajte, nevarte a nejedzte neznáme huby!“ radí záchranná zdravotná služba
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť