Štvrtok 25. 04. 2024 12:45:51 | Meniny má Marek

100 stavieb Žilinského kraja: Slovenské komorné divadlo v Martine (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)

Z dostupných literárnych prameňov sa dozvedáme, že Slovenské komorné divadlo v Martine vzniklo v roku 1944, ako druhé profesionálne divadlo na Slovensku. Na budúci rok si tak SKD Martin pripomenie 80. výročie svojej existencie. Foto: Facebook / Sme Slováci - We are Slovaks

Juliana Krčulová|10. marec 2023|12:15:35


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Bývalá administratívna budova Advokátskej komory v Martine (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Oficiálny web Slovenského komorného divadla v Martine uvádza, že v divadelnom Martine sa už po vzniku ČSR začalo uvažovať o založení profesionálneho divadla:

„Existovala tu silná ochotnícka tradícia, šľachtená Slovenským spevokolom; vyspelé slovenské publikum, ktoré bolo už polstoročie naučené chodiť na slovenské divadelné predstavenia a Národný dom, priestor vhodný na realizáciu profesionálnej divadelnej prevádzky. Profesionálne divadlo však vzniklo strategicky v Bratislave, novom hlavnom meste Slovenska roku 1920, transformáciou Východočeskej divadelnej spoločnosti a hrávalo prevažne po česky.

Reálna transformácia Slovenského spevokolu na profesionálne divadlo sa začala v štyridsiatych rokoch 20. storočia, vďaka iniciatíve ľudí, akými boli podpredseda Ústredia slovenských ochotníkov Ján Marták, redaktor časopisu Naše divadlo Ivan Turzo, správca Matice slovenskej Jozef Cíger-Hronský, tajomník literárneho oddelenia Slovenského rozhlasu Gabriel Rapoš a herec a režisér Andrej Bagar. Na rozdiel od Slovenského národného divadla v Bratislave, Slovenské komorné divadlo v Martine nikto dekrétom zhora nezakladal, ale vzniklo prirodzene, z vnútornej potreby mesta a slovenských ochotníkov. Ona vnútorná zázračná životodarná sila sa tiahne celými jeho dejinami,“ informuje oficiálna internetová stránka divadla.

Matej Bórik.jpg Foto: Facebook / Matej Bórik

Prvá premiéra novozaloženého divadla sa podľa dostupných informácií uskutočnila za dosť dramatických okolností 22. januára 1944:

„V réžii Andreja Bagara SKD uviedlo Verhaerenovho Filipa II., protitotalitnú inscenáciu, ktorou SKD jasne manifestovalo, na ktorej názorovej strane stojí. (Túto hru zahrali herci berlínskeho Deutsches Theater pohostinsky v Bratislave roku 1933, emigrujúc pred Hitlerom.) Inscenáciu zakázali, čo neznamenalo len politickú represáliu voči mladému divadlu, ale to aj vážne ohrozilo jeho samotnú existenciu. Následne divadlo nedostalo od štátu žiadnu finančnú podporu a prežilo len vďaka dotácii Matice slovenskej, tlačiarne Neografia a iných firiem.“

Za takmer osemdesiat rokov svojej existencie prešlo Slovenské komorné divadlo mnohými etapami:

„Na základe žiadosti osadenstva divadla a rozhodnutím Divadelnej a dramaturgickej rady zo dňa 29. augusta 1950, s platnosťou od 1. januára 1951, sa zmenil názov Slovenského komorného divadla na Divadlo Slovenského národného povstania. Martinské divadlo však nieslo tento názov len niekoľko mesiacov. Už 6. októbra 1951, v rámci osláv Dňa československej ľudovej armády, sa uskutočnil slávnostný akt premenovania divadla na Armádne divadlo. Od 1. augusta 1960 prešlo martinské divadlo opäť pod civilnú správu a vrátilo sa k názvu Divadlo Slovenského národného povstania. Tento názov pretrval 43 rokov. 1. septembra 2003 divadlo ako posledné v Turci vypustilo zo svojho názvu SNP a vrátilo sa k svojmu pôvodnému názvu Slovenské komorné divadlo, pod ktorým vzniklo roku 1944,“ informuje oficiálny web.

Metropola Café & Bistro.jpg Foto: Facebook / Metropola Café & Bistro

Zriaďovateľom Slovenského komorného divadla v Martine je Žilinský samosprávny kraj. Naša redakcia preto oslovila hovorkyňu ŽSK, Evu Lacovú, s otázkou, či plánuje ŽSK ako zriaďovateľ v tomto roku na Slovenskom komornom divadle v Martine nejaké rekonštrukcie:

„Najbližšie zámery týkajúce sa rekonštrukcie objektov Slovenského komorného divadla Martin sú získať prostriedky z Plánu obnovy na rekonštrukciu a zateplenie budovy skladu kulís a garáží a mimo Plánu obnovy chceme realizovať opravu strechy dielní a zrekonštruovať škridlovú strechu Národného domu,“ ozrejmila našej redakcii hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja a na našu otázku, či divadlo absolvovalo za minulé roky rozsiahlejšiu rekonštrukciu, nám odpovedala takto:

2197-skdmt-nd-001.jpg Foto: SKD Martin

„Najrozsiahlejšou rekonštrukciou bola obnova Národného domu, ktorá sa realizovala v rokoch 2001 až 2008. Po nej ostali ešte nedokončené časti – suterén Národného domu – priestory Klubu SKD. Na dokončenie tohto priestoru a ich následné využitie sa snažíme nájsť prostriedky dlhodobo, vzhľadom na finančnú náročnosť to nie je jednoduché. V rokoch 2010 až 2020 sa postupne realizovali rekonštrukcie plochy dvora za Štúdiom a Národným domom, zrealizovalo sa zateplenie budovy dielní, rekonštrukcia strechy, ktorá je však momentálne z dôvodu zosunu strešnej krytiny po 5 rokoch už od roku 2021 v reklamácii a štádiu vypracovávania novej projektovej dokumentácie. V roku 2022 sa divadlu podarilo v spolupráci s vedením mesta Martin zrekonštruovať prístupovú cestu na dvor divadla.“

Našu redakciu taktiež zaujímalo, či prešiel interiér divadla rovnakou obmenou:

„Interiér Národného domu bol zrekonštruovaný a odovzdaný do užívania v decembri 2008. Jeho súčasná podoba odráža pôvodný architektonický návrh architekta Blažeja Bullu z roku 1888. Divadlo tak opäť získalo reprezentatívne priestory, ktoré slúžia nielen na bežnú prevádzku, ale aj na slávnostné podujatia. Zrekonštruovaný je aj priestor hľadiska a javiska. V súčasnosti divadlo realizuje obnovu svetelného parku sály Národného domu, na ktorú sa divadlu podarilo získať prostriedky z programu IROP-PO7 REACT-EU Zvýšenie kvality poskytovaných služieb SKD Martin. Tieto aktivity budú realizované do konca roka 2023,“ priblížila hovorkyňa Lacová a ďalej načrtla plány do budúcnosti:

2198-skdmt-nd-002.jpg Foto: SKD Martin

„SKD Martin je druhé najstaršie profesionálne divadlo na Slovensku a patrí medzi najvýznamnejšie divadlá na Slovensku. V roku 2024 si Žilinský samosprávny kraj a SKD Martin pripomenú 80. výročie existencie tohto výnimočného divadla. Prioritami SKD Martin sú podpora autorských projektov a mladých talentovaných tvorcov, uvádzanie titulov slovenskej a svetovej dramatiky v slovenskej premiére; organizácia festivalu Dotyky a spojenia; prezentácia slovenského divadelného umenia v zahraničí, napríklad na Svetovom festivale národných divadiel v Soule, Medzinárodnom festivale v Edinburghu, Bitefe v Belehrade, Eurokaze v Záhrebe, na medzinárodných festivaloch v Českej republike, Poľsku, Nemecku, Taliansku, Rusku, Srbsku, v roku 2017 v Bielorusku, v 2018 v Rumunsku, v októbri 2019 na medzinárodnom festivale Pražské křižovatky v Národnom divadle v Prahe, v novembri 2019 sa predstavilo v Bruseli.

122-studio_interier_2.jpg Foto: SKD Martin

V roku 2021 sa divadlo predstavilo na medzinárodnom festivale Divadlo Plzeň s inscenáciou D1 (pracovný názov), ktorá získala Cenu bratislavského diváka aj hlavnú cenu Grand Prix na festivale Nová dráma / New drama 2021. V roku 2022 SKD Martin v koprodukcii s Mestskými divadlami pražskými uviedlo inscenáciu Iokasté v réžii Lukáša Brutovského. Koprodukcia vznikla na základe organizovanej spolupráce pod dohľadom Union des Théâtres de l’Europe – UTE (Únia európskych divadiel) v rámci väčšieho projektu. Vo februári 2023 SKD Martin reprezentovalo s touto inscenáciou české a slovenské divadelné umenie na Festivale Finisterra v portugalskom Porte,“ uzavrela hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja, Eva Lacová.

2199-skdmt-nd-003.jpg Foto: SKD Martin


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Architektonicko-urbanistická pamiatka mestská štvrť Svojdomov v Žiline (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť