Slávnosti bryndze prinesú autentický Liptov
Ako uviedol primátor mesta, Ján Blcháč, v tlačovej správe: „Salaš v srdci mesta, to je Liptov, ako ho chceme ukázať svetu. Autentický, živý, hrdý na svoje korene. Salašnícka kultúra a folklór sú pre náš región rovnako dôležité ako hory či termálne kúpaliská. Aj takéto podujatia pomáhajú rozvíjať udržateľný cestovný ruch, ktorý stojí na tradíciách, kvalite a zážitkoch.“
Návštevníci sa môžu tešiť na ochutnávky bryndzových halušiek, baraní guláš, demikát, švábku s trhanou jahňacinou či pečené jahňatá. K tomu nebude chýbať ani tradičná žinčica. Podujatie ponúkne aj ukážky výrobného procesu bryndze, pasenie ovečiek pod dohľadom čuvačov a folklórne vystúpenia. Pre deti budú pripravené tvorivé dielne a zaujímavé aktivity vrátane fotografovania s chodúliarmi v krojoch.
Zdroj: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš
„Liptovská bryndza obsahuje široké spektrum zdraviu prospešných látok, v jednom grame sa nachádza až miliarda mliečnych baktérii s probiotickými vlastnosťami. Vyrába sa zo stopercentného ovčieho mlieka tradičným výrobným procesom bez pasterizácie,“ ozrejmila hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš, Romana Nemcová, ktorú doplnil predseda občianskeho združenia Bačova cesta, Ľudovít Urbanovský: „Ovce sa pasú na horských a podhorských lúkach a pasienkoch na Liptove, kde spásajú aj liečivé byliny. Preto je ich mlieko špecifické. Tradícia výroby Liptovskej bryndze je tiež založená na know-how výrobcov z tejto oblasti.“
Slávnosti zároveň podľa slov Urbanovského pripomínajú význam chovu oviec, ktorý má na Slovensku dlhú tradíciu. „Medzi svetovými vojnami sa na Slovensku chovali tri milióny oviec, dnes ich nie je ani 300-tisíc. Našim cieľom je tento počet zastabilizovať a dokonca aj navýšiť. A máme nádej, pretože po vlaňajšom nultom ročníku pociťujeme spolu s kolegami z ďalších salašov v regióne väčší záujem o naše výrobky,“ dodal Urbanovský. Podujatie symbolicky ukončí ovčiarsku sezónu na Liptove na svätého Mitra, kedy sa pastieri vracali zo salašov do dedín, v kostoloch sa zúčastňovali na bohoslužbách a potom hodovali - mitrovali.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť