Štvrtok 16. 05. 2024 21:58:59 | Meniny má Svetozár

Vývoj a výrobu elektronických súčiastok na Slovensku pripomenie výstava v Žiline

Históriu vývoja a výroby elektronických súčiastok na Slovensku dokumentuje výstava, ktorú v pondelok (16. 1.) sprístupnia v hlavnej budove Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA). TASR o tom informovala Adriana Valentovičová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA. FOTO: UNIZA

TASR|11. január 2023|12:26:20


Súvisiaci článok
UNIZA testuje palubný počítač, ktorý má navigovať raketu na orbitu Zeme
Čítajte viac >

Doplnila, že sedemdesiatročná história UNIZA je úzko spojená s priemyselným centrom severozápadného Slovenska a významnými podnikmi Tesla Liptovský Hrádok, Tesla Orava a Výskumný ústav výpočtovej techniky (VÚVT). Autorom výstavy je bývalý riaditeľ Tesly Piešťany Milan Gábik.

V žilinskom regióne vznikol podľa Valentovičovej v roku 1950 podnik Tesla Liptovský Hrádok na výrobu telekomunikačných zariadení.

"V roku 1958 podnik Tesla Orava na výrobu televízorov a v roku 1968 VÚVT, ktorý pripravoval výrobné programy z oblasti výpočtovej techniky pre celé Slovensko. Tieto podniky potrebovali pre úspešnú činnosť aj technicky zameranú vysokú školu, ktorá by pre nich ´produkovala´ vysokoškolsky vzdelaných odborníkov," priblížila.

Pripomenula aj nezastupiteľné postavenie Tesly Piešťany, jej vývoj polo zákazníckych integrovaných obvodov (PZIO) vo VÚVT Žilina pre výrobu v Tesle Rožnov a výrobu hybridných integrovaných obvodov (HIO) v ZVT Námestovo.

"Tieto firmy predstavujú výrazný medzník v priemyselnom rozvoji Slovenska. Ich historicky dominantné postavenie si pripomenieme výstavou a seminárom pre pamätníkov a študentov elektroniky," dodala Valentovičová.

11012023_TS-Pozvanka-Tesla-a-UNIZA.jpg


Súvisiaci článok
Históriu lyžovania na Martinských holiach mapuje výstava fotografií
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť