Piatok 19. 04. 2024 09:47:04 | Meniny má Jela

100 stavieb Žilinského kraja: Prvá budova Matice slovenskej v Martine (FOTOGALÉRIA)

Prvá budova Matice slovenskej je národnou kultúrnou pamiatkou, v ktorej dnes sídli Literárne múzeum SNK. Foto: Aneta Štancľová

Juliana Krčulová|6. január 2023|11:16:07


Súvisiaci článok
Spravodajský portál 21 vám predstavil už päťdesiattri stavieb Žilinského kraja
Čítajte viac >

Turistické informačné centrum mesta Martin na svojej oficiálnej internetovej stránke uviedlo, že budova, ako prvé sídlo Matice slovenskej, bola v roku 1961 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

„Už v roku 1870 v nej bola návštevníkom sprístupnená prvá národná múzejná expozícia archívneho, knižného, galerijného a národopisného zamerania. Dnes slúži ako priestor na prezentáciu dejín slovenskej literatúry a knižnej kultúry. Stála expozícia predstavuje návštevníkom vývoj slovenskej literatúry od jej počiatkov v 9. storočí až po súčasnosť. Dopĺňajú ju dočasné výstavy. Celoročne múzeum organizuje aj kultúrne a vzdelávacie podujatia so vzťahom k slovenskej literatúre,“ dočítame sa na internetovej stránke Turistického informačného centra mesta Martin.

Aneta Štancľová.jpg

Táto, pôvodne novorenesančná a neskôr neobarokovo renovovaná, budova bola podľa dostupných historických prameňov postavená v roku 1865 z národnej zbierky.

„Tisíckou zlatých vtedy prispel aj cisár František Jozef I. Stavba bola vybudovaná pre účely Matice slovenskej, ktorá bola založená 4. augusta 1863 na 1 000. výročie príchodu vierozvestcov a spolupatrónov Európy sv. Cyrila a sv. Metoda. Stánok otvorili o dva roky neskôr. Odohrával sa tu kultúrno–spoločenský život slovenského národa, v 60. a 70. rokoch 19. storočia tu osobnosti formulovali myšlienky prežitia útlaku. Z „národnej svetlice“, lebo aj tak budove hovorili, vychádzali knihy a časopisy šíriace tradíciu, osvetu, krásu a vzdelanie,“ približuje internetová stránka o prvej budove Matice slovenskej v Martine.

Aneta Štancľová 2.jpg

„Pôsobenie prestavby po zatvorení MS roku 1875, ako aj zaobchádzanie počas následného pôsobenia súdu i pošty sa spolu so zubom času podpísali na stave budovy. Po viacerých čiastkových rekonštrukciách jej autentickú podobu vrátila až rozsiahla pamiatková úprava v 80. roku 20. storočia, ktorý umožnila aj nové funkčné využitie. Dnes je budova sídlom Literárneho múzea Slovenskej národnej knižnice so stálou expozíciou o vývojových etapách a kľúčových osobnostiach slovenskej literatúry od jej počiatkov v 9. storočí až do súčasnosti. Múzeum ponúka tiež lektorované prehliadky Národného cintorína, kde sú pochované významne slovenské osobnosti,“ uvádza sa na internetovej stránke Turistického informačného centra mesta Martin.

Aneta Štancľová 3.jpg

Aneta Štancľová 5.jpg


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Vodné dielo Žilina (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť