Pondelok 25. 03. 2024 06:19:59 | Meniny má Marián

Veľké školy prevádzku neobmedzia. A čo malé? „Možné je všetko,“ hovorí riaditeľ

Hovorca mesta Žilina pre našu redakciu potvrdil, že mesto aktuálne neuvažuje nad tým, že by so zvýšeným nákladom na vykurovanie muselo v zimných mesiacoch obmedzovať vyučovanie na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja rovnako potvrdila, že ŽSK urobí maximum, aby nebol ohrozený riadny chod vyučovacieho procesu. Riaditeľ ZŠ v Radoli pevne dúfa, že školu nebudú musieť z dôvodu aktuálneho zvyšovania cien energií úplne zatvoriť. Foto: ilustračné / Caleb Oquendo na Pexels.com

Juliana Krčulová|16. september 2022|12:00:02


Súvisiaci článok
Chátrajúci kaštieľ vo Vyšnom Kubíne vďaka Kozáčikovcom znovu ožil (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Priemerná výška mesačných výdavkov na elektrickú energiu bola v roku 2021 podľa hovorcu mesta Žilina, Vladimíra Miškovčíka 180 000 eur, pričom v tejto sume je zahrnuté mesto vrátane rozpočtových organizácií, príspevkových organizácií a spoločností vlastnených mestom.

„Mesto Žilina a jeho organizácie majú zazmluvnené ceny elektriny do 12/2023, preto so zvýšenými výdavkami za elektrickú energiu v roku 2022 a 2023 nepočítame. Obavu máme s výdavkami za elektrickú energiu, ktoré nastanú po tomto období, v roku 2024. Priemerná výška mesačných výdavkov za odber zemného plynu (skupina mesto) v roku 2021 bola 50 000 eur. Zásadné pre výdavky v roku 2022 a 2023 bude ročné vyúčtovanie spotreby zemného plynu (a rovnako aj tepla) za predchádzajúce obdobie. Počítame s medziročným nárastom výdavkov za zemný plyn na 2,5 - 3,0 násobok,“ konkretizoval pre našu redakciu hovorca mesta.

304840236_413913320881624_650053569227760174_n.jpg Foto: Facebook / Mesto Žilina

Ako ďalej uviedol, v prípade, že by sa náklady za elektrickú energiu, okrem tepla a plynu, zvyšovali aj po roku 2023, dokedy má mesto Žilina zazmluvnené ceny, prirodzene, môže nastať aj obmedzenie čerpania všetkých bežných výdavkov: „V súčasnosti kalkulujeme, čoho konkrétne by sa obmedzenia týkali,“ dodal Miškovčík.

Hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka sme sa opýtali, aký dopad má aktuálne zvyšovanie cien energií a materiálov na fungovanie škôl v Žiline a ako plánuje mesto riešiť situáciu so zvyšovaním cien energií a materiálov v rámci miestnych škôl:

„Pokiaľ ide o konkrétne opatrenia v rámci škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, riaditelia boli poučení o opatreniach týkajúcich sa regulácie kúrenia, efektívneho využívania osvetlenia a elektrických spotrebičov s cieľom znižovať výdavky za spotrebu energií,“ informoval našu redakciu Miškovčík a ďalej pokračoval:

„Aktuálne neuvažujeme nad tým, že by sme kvôli zvýšeným nákladom na vykurovanie museli v zimných mesiacoch obmedzovať vyučovanie na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, obmedzenia sa kvôli zvýšeným cenám za elektrinu nedotknú ani vianočného osvetlenia a podobne. Analyzujeme projekty energetickej efektívnosti tak, aby dopad zvyšovania energií bol čo najmenší,“ ozrejmil Miškovčík.

Na hovorkyňu Žilinského samosprávneho kraja, Evu Lacovú sa naša redakcia obrátila s otázkou, či je možné, že niektoré, aj odborné, školy v Žilinskom kraji budú musieť úplne zatvoriť, respektíve „vypustiť“ praktickú výučbu zo svojho vyučovacieho procesu z dôvodu aktuálneho zvyšovania cien energií a materiálov:

304774953_413913370881619_1417296208058430311_n.jpg Foto: Facebook / Mesto Žilina

„Aktuálne platí stav, že do konca kalendárneho roka t.j. do 31. 12. 2022 máme ceny energií pre školy a školské zariadenia zazmluvnené a prebieha obstarávanie. Žilinský samosprávny kraj má pripravené krátkodobé i dlhodobé opatrenia na zníženie energetickej náročnosti prevádzok a intenzívne rokuje na úrovni SK8 a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR o riešení cenovej energetickej krízy. Žilinský samosprávny kraj urobí maximum, aby nebol ohrozený riadny chod vyučovacieho procesu,“ uviedla pre SP 21 hovorkyňa ŽSK, Eva Lacová.

Riaditeľ Základnej školy s materskou školou v Radoli, Vladimír Hromádka nám na našu otázku, aký dopad má aktuálne zvyšovanie cien energií a materiálov na fungovanie Základnej školy s materskou školou v Radoli, odpovedal takto: „Samozrejme, že zvyšovanie cien, v ktorejkoľvek oblasti života, nám komplikuje bežný chod školy. Opravy, investície do modernizácie, to všetko musíme obmedzovať,“ uviedol Hromádka, ktorého sme sa ďalej opýtali, či je možné, že budú musieť školu v Radoli úplne zatvoriť z dôvodu aktuálneho zvyšovania cien energií a materiálov:

„Pevne dúfam, že nie. Ale dúfať môžeme, ak sú peniaze na účte. Ak nebudú, samozrejme, možné je všetko,“ uviedol pre SP 21 riaditeľ Základnej školy s materskou školou v Radoli, Vladimír Hromádka.


Súvisiaci článok
Žilinskí šachisti zožali na uvítacom turnaji takmer polovicu pódiových umiestnení (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť