Nedeľa 28. 04. 2024 06:05:20 | Meniny má Jarmila

Chátrajúci kaštieľ vo Vyšnom Kubíne vďaka Kozáčikovcom znovu ožil (FOTOGALÉRIA)

Pavol Kozáčik podniká v stavebníctve už viac ako tridsať rokov. Milovník architektúry a histórie v roku 2010 kúpil schátraný kaštieľ vo Vyšnom Kubíne. Jeho rekonštrukcii venoval desať rokov a dnes ju oceňujú aj historici. Spolu s manželkou Tatianou, synom Adamom a dcérou Petrou premenili Kaštieľ Kubínyi na hotel s wellnessom a reštauráciou. Informoval o tom portál Forbes.sk Foto: Marek Mucha/ Forbes Slovensko

Juliana Krčulová|13. september 2022|17:56:25


Súvisiaci článok
Online informácia o aktuálnych čakacích dobách na Klientskom centre v Žiline už viac nebude iba hudbou budúcnosti
Čítajte viac >

Portál Forbes.sk informoval o rodine Kozáčikovcov, ktorá sa v roku 2010 rozhodla kúpiť schátraný Kaštieľ Kubínyi, zrekonštruovať a prinavrátiť mu tak jeho stratenú dušu.

Z dostupných informácií sa dozvedáme, že kaštieľ zo 17. a 18. storočia mal pôvodne patriť zemianskej rodine Kubínyiovcov. Po druhej svetovej vojne bol znárodnený a stali sa z neho sýpky a sklady. Určitý čas v areáli kaštieľa sídlila aj Oravská galéria, ale tá sa neskôr presťahovala do modernejších priestorov. Ako informuje portál Forbes.sk, po roku 1989 ho Kubínyiovci získali späť, no neskôr vystriedal ďalších majiteľov, ktorí ho však napriek veľkým plánom nechali chátrať.

Pavol-Kozacik-Kastiel-Kubinyi-vysny-kubin-forbes-1.jpg Foto: archív Pavla Kozáčika / na fotografii Pavol Kozáčik, ktorý chcel Kaštieľ Kubinyi rekonštruovať tak veľmi, že ho napokon sám kúpil

„Od deväťdesiatych rokov bol opustený. Keďže bývame v Dolnom Kubíne, často som okolo neho prechádzal. Už vtedy som si hovoril, že keby sa našiel niekto, kto by ho kúpil, chcel by som ho ako stavbár rekonštruovať. Mnohých stavbárov to neláka. K historickým rekonštrukciám musí mať človek vzťah, narodiť sa s ním,“ uviedol pre portál Forbes.sk Pavol Kozáčik.

V roku 2010 bol kaštieľ opätovne zaradený na predaj. „Opäť som išiel okolo a začal som sa pohrávať s myšlienkou, že by sme ho ako rodina mohli kúpiť. Napriek kríze sa firme darilo a mali sme na to dosť prostriedkov,“ vysvetlil pre portál Forbes.sk dnešný majiteľ kaštieľa a dodal, že s rekonštrukciou začali hneď na jeseň 2010:

kastiel-kubinyi-rekonstrukcia-forbes-1.jpg Foto: archív Pavla Kozáčika

kastiel-kubinyi-pred-rekonstrukciou-forbes-1.jpg Foto: archív Pavla Kozáčika

„Ako prvé sme vymenili strechu. Kaštieľ má drevenú strechu, masívne základy, je tu vysoká hladina spodnej vody, preto bol po 20 rokoch naozaj v strašnom stave. Dali sme mu novú šindľovú strechu z červeného smreka,“ uviedol pre portál Forbes.sk a ďalej pokračoval:

„Nechcel som kaštieľ zrekonštruovať rýchlo. Taká rekonštrukcia si vyžaduje čas. To, čo sme zarobili vo firme, sme postupne investovali do dôslednej rekonštrukcie. Získali sme pár grantov, no pre obmedzujúce termíny sme sa vyhli napríklad eurofondom. Chcel som všetko robiť v prvom rade s láskou, nie so stresom.“

kastiel-kubinyi-rekonstrukcia-forbes-2.jpg Foto: archív Pavla Kozáčika

kastiel-kubinyi-rekonstrukcia-forbes-3.jpg Foto: archív Pavla Kozáčika

Mimoriadne konzekventnú historickú rekonštrukciu ocenilo v roku 2019 aj ministerstvo kultúry cenou Fénix. Podľa Pavla Kozáčika bolo najväčšou výzvou vrátiť areálu pôvodnú dušu: „V 70. rokoch minulého storočia prešiel kaštieľ veľmi nešetrnou rekonštrukciou. Hovorievam, že to bola doba cementová. Celý objekt tak bol zvnútra aj zvonku omietnutý cementovými omietkami. Na prvý pohľad sa to možno nezdá také dôležité, no najťažšie bolo zbaviť sa takýchto neskorších zásahov,“ vysvetlil pre portál Forbes.sk a pokračoval:

„Reštaurátorským výskumom sme napríklad zistili, že na stropoch v kaštieli sa nachádzajú maľby. Cementové omietky sme teda museli odstraňovať tak, aby sme nepoškodili to, čo bolo pod nimi. Vďaka nám tieto fresky uzreli svetlo sveta po 250 rokoch. Vyžadovalo si to trpezlivosť aj odbornosť.“

kastiel-kubinyi-rekonstrukcia-forbes-4.jpg Foto: archív Pavla Kozáčika

kastiel-kubinyi-rekonstrukcia-forbes-5.jpg Foto: archív Pavla Kozáčika

Reštaurátora Rudolfa Boroša si podľa informácií portálu Forbes.sk Pavol Kozáčik vybral spomedzi šiestich. Spoluprácu s odborníkmi veľmi oceňuje: „Ľudia sa ma často pýtajú, či mi nerobili problémy pamiatkari. Keď si niekto kúpi kaštieľ zo 17. a 18. storočia a chce mu prinavrátiť dušu, je jasné, že musí s pamiatkarmi spolupracovať. Aj keď som skúsený stavbár a mám rád históriu, bez odborníkov by som kaštieľ nikdy nedostal do takej podoby, akú má dnes,“ priznal domáci pán a pre Forbes.sk dodal, že nástenné maľby by dnes boli bez reštaurátorského výskumu nenávratne zničené a nikto by ani nevedel, že tam kedysi boli.

Kaštieľ Kubínyi dnes podľa dostupných informácií zamestnáva asi dvadsať ľudí, no funguje najmä ako rodinná firma. Manažérkou kaštieľa je Petra Kozáčiková, ktorá sa po desiatich rokoch vrátila zo Španielska, aby rodičom s prevádzkou pomohla. Ako uvádza Forbes.sk, areál verejnosti sprístupnili v roku 2018, no kompletne dokončený bol až začiatkom roku 2020.

Petra-Kozacikova-vysny-kubin-kastiel-kubinyi-forbes.jpg Foto: Marek Mucha/ Forbes Slovensko

„Lokálnych zákazníkov sa snažíme osloviť kultúrno-spoločenským programom. V spolupráci s miestnymi organizáciami pravidelne organizujeme koncerty či tvorivé umelecké dielne. Veľmi pozitívne ohlasy mal tento rok Deň otvorených dverí. Pre takmer 500 návštevníkov sme pripravili komentované prehliadky kaštieľa spojené s grilovačkou a prezentáciou umeleckých diel a remeselných produktov v parku,“ vyjadrila sa pre portál Forbes.sk manažérka kaštieľa Petra Kozáčiková a o zimnom období v kaštieli dodala:

„V zime sa zasa turistov snažíme prilákať na lyžovanie a skialpinizmus v okolitých horách. Na našej stránke aj na rezervačných portáloch uvádzame, že sme adult friendly hotel. Pred rodinami s deťmi sa nezatvárame, no službami sme orientovaní skôr na dospelého zákazníka,“ vysvetlila.

kastiel-kubinyi-vysny-kubin-forbes-1.jpg Foto: Marek Mucha/ Forbes Slovensko

kastiel-kubynyi-vysny-kubin-bmw-forbes-2.jpg Foto: Marek Mucha/ Forbes Slovensko

kastiel-kubynyi-vysny-kubin-bmw-forbes-3.jpg Foto: Marek Mucha/ Forbes Slovensko

kastiel-kubynyi-vysny-kubin-bmw-forbes-5.jpg Foto: Marek Mucha/ Forbes Slovensko

kastiel-kubynyi-vysny-kubin-bmw-forbes-12.jpg Foto: Marek Mucha/ Forbes Slovensko


Súvisiaci článok
Mládežnícka nerozvážnosť bude stáť vodičov po osemsto eur (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť