Štvrtok 28. 03. 2024 16:06:13 | Meniny má Soňa

Židek nemal oprávnenie na let takýmto lietadlom a jeho stroj nebol ani registrovaný a poistený

Žilinský olympionik Radoslav Židek, ktorý sa minulý týždeň zrútil s ľahkým lietadlom v obci Petrovice, nemal oprávnenie na jeho prevádzku. Nemal na ňom vo vzduchu čo robiť, tvrdí hlavný letový inšpektor Marián Sluka. Židek po páde a požiari utrpel popáleniny na 30% tela a jeho stav je vážny. Liečia ho na špeciálnej klinike v Bratislave. FOTO: TASR

Michal Filek|12. september 2022|12:03:51


Súvisiaci článok
Žideka previezli na kliniku popálenín do Bratislavy
Čítajte viac >

Informáciu priniesol v piatok portál cas.sk.

Čas.sk vyspovedal prezidenta Slovenskej leteckej federácie a hlavného letového inšpektora Mariána Sluku. Ten pre portál tvrdí, že ultraľahké lietadlo, ktorým Židek letel, nebolo registrované a nemalo pridelenú značku.

Sluka tvrdí, že o tomto lietadle nič nevedia, hoci vlastník musí požiadať o jeho zaevidovanie, pridelenie poznávacej značky a pravidelne vykonávať letové skúšky, či kontrolu technického stavu. „O tomto lietadle však nič nevieme,“ citoval Sluku cas.sk.

Radoslav Židek vraj dokonca nemal ani vydaný preukaz spôsobilosti na používania takéhoto ultraľahkého lietadla. Sluka tvrdí, že vlastní preukaz spôsobilosti vydaný Leteckým úradom, ale ten na takého stroje neplatí. Takéto oprávnenie môže vydať len Slovenská letecká federácia. A keďže Židek takýto preukaz nevlastní, lietadlo nemohlo byť ani poistené.


Súvisiaci článok
Pilot havarovaného lietadla, ktorým je pravdepodobne olympionik Židek, je stabilizovaný, no v umelom spánku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť