Sobota 27. 04. 2024 20:54:10 | Meniny má Jaroslav

ŽSK v septembri otvára nový učebný odbor pre opatrovateľov

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) v septembri otvára prvý ročník nového učebného odboru odborný opatrovateľ. Vyučovanie jednoročného odboru v externej forme sa začína na Strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová. FOTO: ŽSK

TASR|8. september 2022|20:02:49


Súvisiaci článok
Viac ako 20 000 žiakov zasadne v novom školskom roku do lavíc v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK
Čítajte viac >

Odbor budú najskôr experimentálne overovať, po roku ho vyhodnotia. Uchádzači sa mohli na štúdium prihlásiť do konca mája. Prihlášku poslalo 36 záujemcov, prijali 20. "Odbor sa nám s pomocou ministerstva zdravotníctva podarilo zaradiť do štátneho vzdelávacieho systému. Štúdium je preto bezplatné," uviedla riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu ŽSK Iveta Ďurišová.

Výučba bude večernou formou v rozsahu minimálne 384 hodín. Z toho 224 hodín teoretického vzdelávania a 160 hodín odbornej praxe. Štúdium sa skončí záverečnou skúškou. Absolventi získajú výučný list. "Po roku experimentálne overovanie odboru vyhodnotíme, našou snahou je, aby sa mohol vyučovať aj v dennej forme štúdia. Budúci úspešní absolventi budú pomáhať v profesionalizácii a zefektívňovaní sociálnych služieb, ktorých poskytovateľmi sú organizácie a zariadenia v pôsobnosti ŽSK," dodala Ďurišová.

Ako spresnila hovorkyňa ŽSK, garantom študijného odboru je Mária Kovaľová z Akadémie vzdelávania a výskumu v sociálnych službách v Holíči.


Súvisiaci článok
Súd oslobodil spod obžaloby bývalú sudkyňu Kyselovú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť