Štvrtok 09. 05. 2024 15:57:47 | Meniny má Roland

Viac ako 20 000 žiakov zasadne v novom školskom roku do lavíc v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK

V novom školskom roku bude na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK predbežne študovať 20 575 žiakov, z nich 15 276 bude pokračovať vo svojom štúdiu vo vyšších ročníkoch. TEXT A FOTO: Eva Lacová, hovorkyňa ŽSK

Tlačová správa|3. september 2022|08:00:17

V novom školskom roku bude na všetkých stredných školách v kraji (vrátane škôl ostatných zriaďovateľov) predbežne študovať 29 460 žiakov, z nich 22 762 bude pokračovať vo svojom štúdiu vo vyšších ročníkoch.

„Počet prvákov odhadujeme podľa určeného počtu žiakov na 6 698 žiakov vrátane prvákov v 8-ročných gymnáziách. Presné počty žiakov budeme mať k dispozícií po oficiálnom EDUZBERE, a teda po 15. 9. 2022,“ informuje Ľuboš Berešík, riaditeľ odboru školstva a športu ŽSK.

Žiaci majú možnosť študovať vo viac ako 350 študijných a učebných odboroch. V školskom roku 2022/23 bude v ponuke štúdia 6 nových odborov – odbor multimédiá z oblasti informačných a komunikačných technológií v SOŠ elektrotechnickej v Liptovskom Hrádku, z oblasti poľnohospodárstva to bude odbor agropodnikanie - farmárstvo v SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline. V SOŠ obchodu a služieb v Dolnom Kubíne sú to učebné odbory klampiar – stavebná výroba a predavač a v SOŠ polytechnickej v Liptovskom Mikuláši to bude učebný odbor praktická žena pre dievčatá, ktoré majú slabšie študijné výsledky a ktorým sa nepodarí ukončiť základnú školu.

„ŽSK vzhľadom na silnú požiadavku poskytovateľov sociálnych služieb ako jediný kraj v SR začína v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR experimentálne overovanie štúdia odboru odborný opatrovateľ, na teraz v externej večernej forme štúdia na Strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši. Na jeho príprave sa podieľali tri odbory Úradu ŽSK – sociálnych vecí, zdravotníctva a školstva a športu. Zo siete sme nevyraďovali momentálne žiadne študijné odbory,“ objasňuje Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK.

K najatraktívnejším odborom, ktoré sú súčasne žiadané aj pracovným trhom, patria odbory z oblasti informačných a komunikačných technológií ako multimédiá, inteligentné technológie a informačné a sieťové technológie. Zo strany strategických zamestnávateľov v kraji sú žiadaní absolventi odborov mechanik nastavovač, mechanik mechatronik, mechanik elektrotechnik, mechanik počítačových sietí.

Od zavedenia systému duálneho vzdelávania do vyučovania od školského roku 2015/2016 patrí ŽSK k lídrom v Slovenskej republike v počte žiakov a aktívnych zamestnávateľov zapojených do systému duálneho vzdelávania (SDV).

„SDV je otvoreným a živým mechanizmom, zamestnávatelia ponúkajú učebné miesta v študijných alebo učebných odboroch najmä na základe krátkodobých a dlhodobých potrieb pokrytia pracovných miest kvalifikovanou pracovnou silou,“ tvrdí Berešík.

V školskom roku 2021/2022 bolo do SDV zapojených spolu 26 škôl, z toho 24 SOŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK, 1 cirkevná a súkromná škola K top 3 zamestnávateľom, ktorí vzdelávali v SDV s najvyšším počtom žiakov, patrili Schaeffler Kysuce, spol. s.r.o., Kysucké Nové Mesto – 174 žiakov, KIA Slovakia, s.r.o., Teplička nad Váhom – 89 žiakov a Miba Sinter Slovakia, s.r.o., Dolný Kubín – 79 žiakov.

„V štruktúre odborov vzdelávania, ktoré žiaci študujú v SDV, dochádza k zaujímavým vývojovým tendenciám. V počiatočnej fáze vstupovali do SDV zamestnávatelia ponúkajúci miesta takmer výlučne v strojárenských učebných a študijných odboroch (mechanik nastavovač, obrábač kovov, nástrojár, strojný mechanik, špecialista automobilovej výroby a pod.). Neskôr došlo k zvýšeniu záujmu zo strany zamestnávateľov o odbory elektrotechnického zamerania (mechanik machatronik, mechanik elektrotechnik, programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení) o odbory z gastro, obchod a služby (kuchár, čašník – servírka, obchodný pracovník, predavač), čím sa zvýšil počet zamestnávateľov z radu malých podnikov do SDV,“ dodáva Berešík.

Od školského roku 2019/2020 sa do SDV postupne zapojilo aj 6 obchodných akadémií a v uplynulom školskom roku študovalo odbor obchodná akadémia spolu 106 žiakov, čo predstavuje takmer 9% z celkového počtu žiakov v SDV. V tomto školskom roku majú žiaci prvých ročníkov možnosť zapojiť sa do SDV v priebehu celého školského roku až do 31. augusta.


Súvisiaci článok
Policajti rozbili okno na aute a zachránili malé dieťa
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť