Štvrtok 25. 04. 2024 17:45:31 | Meniny má Marek

Vyhnite sa nepríjemnému suveníru z pobytu v prírode. Kliešťová sezóna je v plnom prúde

Žilinský kraj patrí medzi regióny, kde sa kliešte vyskytujú pomerne často. Z pobytu v prírode si tak domov môžeme priniesť okrem zážitkov aj nepríjemné prekvapenie v podobe prisatého kliešťa. A to môže prerásť do vážnych zdravotných komplikácií. FOTO: TASR

D U|9. august 2022|18:37:15


Súvisiaci článok
Chorobnosť na ARO klesla v Žilinskom kraji o 0,9 percenta
Čítajte viac >

Sezóna kliešťov trvá v strednej Európe od apríla do októbra. Nebezpečenstvo prisatia kliešťa hrozí všade tam, kde rastie vyššia tráva. Infikované jedince kliešťa môžu človeku spôsobiť zdravotné komplikácie v podobe lymskej boreliózy, aj kliešťovej encefalitídy.

To hrozí až na dvoch tretinách územia Slovenska a žilinský kraj do tohto územia patrí tiež. „Na území Slovenska sme druhá najväčšia endemická oblasť, prvá je Rožňava. Región Žiliny a Považia je druhý s najvyšším výskytom infikovaných kliešťov. Preto je veľmi dôležité šíriť osvetovú kampaň a rovnako aj možnosti prevencie pred kliešťovou encefalitídou, ktorým je očkovanie. Začíname s ním ešte pred nástupom sezóny. Potrebné sú tri dávky, takže s očkovaním treba začať už v zime,“ vysvetľuje Katarína Šimeková, prednostka Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin.

Či už ste očkovanie stihli, alebo nie, opatrnosti nie je nikdy dosť. Ak sa kliešť prisaje, je potrebné ho čo najskôr vybrať. „Netreba ho vyberať pinzetou a určite nie krútiť. Najlepšie je potrieť ho mydlovou penou, tým sa mu zalepia tráviace ústroje a on sám odpadne, alebo sa jednoducho vytiahne len za pomoci špongie. Rozhodne neodporúčam potrieť olejom a krútiť, či už v protismere alebo v smere hodinových ručičiek,“ radí Katarína Šimeková.

Miesto vpichu kontrolujte aj po tom, ako ste kliešťa vybrali. Ak sú zmeny na koži minimálne, je všetko v poriadku. „Ak sa urobí červený fľak, približne vo veľkosti dvoj eurovej mince, treba ho pozorovať, či sa nezväčšuje, prípadne, či po koži nemigruje. Pokiaľ je menší, nie je dôvod na obavy, pretože nie všetky kliešte sú infikované,“ vysvetľuje lekárka a dodáva, že odber na preukázanie protilátok je možný až 6 týždňov po prisatí kliešťa, pretože až po takomto čase sú dokázateľné v krvi.

klieste.jpg FOTO: medirex.sk

Ak bol kliešť infikovaný, hrozí prenos nepríjemnej bakteriálnej lymskej boreliózy. „Príznaky sú únava, bolesti svalov a kĺbov, či zväčšenie lymfatických uzlín. Ak sa ochorenie nelieči, môže spôsobiť ohrozenie srdcovo-cievneho alebo nervového systému. Proti lymskej borelióze očkovanie nemáme, tam odporúčame len mechanickú ochranu (odev) a chemickú ochranu, teda repelenty,“ odporúča Katarína Šimeková. Pri týchto príznakoch je však zbytočné pátrať po tom, či človek niekedy v minulosti náhodou nemal kliešťa a na mieste je odobrať protilátky.

Nebezpečnejšou je ale vírusová kliešťová encefalitída. Jej prejavy sú nervové a obyčajne prebieha v dvoch fázach. „Prvá pripomína chrípku, sprevádzajú ju bolesti svalov, kĺbov, únava, malátnosť, potenie. Medzifáza je bezpríznaková, následná druhá fáza je už prejav encefalitídy, teda trasenie, parézy, parestézie, poruchy chôdze a stability, aj poruchy citlivosti. Časť prípadov sa diagnostikuje v prvej fáze. Najťažšia forma je tzv. bulbárna forma kliešťovej encefalitídy, pretože vírus napadne dýchacie a prehĺtacie svaly a pacient sa zadusí. Jej úmrtnosť je 6 až 10 percent,“ opisuje lekárka.

Vyhnúť sa nákaze kliešťovou encefalitídou však neznamená iba mať sa na pozore pred kliešťami. Choroba sa totiž prenáša aj konzumáciou mlieka, či výrobkov z neho, ak pochádza od nakazených zvierat. „Tento vírus prechádza do mlieka hospodárskych zvierat, do ktorých sa kliešť zahryzne. Mali sme prípady, kedy pacienti konzumovali na salašoch nepasterizované mlieko, syry, prípadne žinčicu alebo bryndzu. Dokonca kolegovia v Banskej Bystrici dokázali prenos kliešťovej encefalitídy do materského mlieka, kedy bola matka infikovaná. Tento prípad sa žiaľ skončil fatálne, žena zomrela, pretože ochorenie sa diagnostikovalo neskoro. Novorodenec našťastie prežil,“ uvádza prípad z praxe lekárka.

V tejto sezóne už lekári evidujú niekoľko prípadov kliešťovej encefalitídy v Čadci, no a do konca októbra predpokladajú nárast počtu pacientov.

Ak máte záujem o očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, kontaktujte ambulanciu pre cudzokrajné choroby a cestovnú medicínu na Klinike infektológie a cestovnej medicíny UNM, viac informácii na t.č. 043/4203 386, prípadne 043/4203 637. Na očkovanie sa môžete objednať prostredníctvom klientskeho centra UNM na čísle 043/4203 994, 043/4203 995 alebo prostredníctvom online systému na www.unm.sk. Pre očkovanie proti kliešťovej encefalitíde sú však najvhodnejšie zimné mesiace.


Súvisiaci článok
„Deti, buďte v prírode obozretné!“ vyzývajú žilinskí policajti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť