Utorok 23. 04. 2024 13:48:54 | Meniny má Vojtech

7 tipov na výlet: Liptov ponúka turistom návrat do histórie, aj možnosti oddychu

Ak plánujete výlet na Liptov, ponúkame vám zopár tipov, ktoré určite stoja za povšimnutie, či už ste nadšenec histórie, kultúry, športu, či leňošenia. FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

D U|9. august 2022|10:00:01


Súvisiaci článok
Letná prechádzka na Straník s idylickým výhľadom (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Jánošíkova mučiareň

V centre Liptovského Mikuláša stojí najkrajšia budova na námestí, budova Prvého stoličného domu. V nej má dnes sídlo Múzeum Janka Kráľa. Vo svojich priestoroch mapuje históriu mesta. Pozrieť si môžete Pamätnú izbu básnika búrliváka Janka Kráľa, mikulášskeho rodáka, ale aj Jánošíkovu mučiareň v podzemí, aj s mučiacimi nástrojmi (dereš, škripec, španielska čižma). Jánošíka vypočúvali a mučili práve na Liptove a k dispozícii je aj zápisnica z týchto udalostí.

TripAdvisor.jpg FOTO: tripadvisor.sk

Jánošíkova šibenica

V Liptovskom Mikuláši stojí aj pamätník postavený na počesť Juraja Jánošíka. Umiestnený je v lokalite Šibeničky a jeho autorom je Kysučan žijúci na Madagaskare Stanislav Machovčák. „Pochádzam z obce Staškov a odtiaľ pochádzali traja členovia Jánošíkovej družiny, Vrábel, Turiak a Gunčaga, ktorí boli súčasťou a z Turzovky, moje milé mesto, pochádzal Uhorčík,“ hovorí autor diela Stanislav Machovčák. Umelecké dielo stojí na mieste, kde kedysi Jánošíka obesili.

Pamätník Jánošíkovi, Zdroj = redakcia sp21.png FOTO: Redakcia SP21

Galéria Kolomana Sokola

Od roku 2002 sídli v centre mesta, v najstaršej svetskej budove z 15. storočia, Galéria Kolomana Sokola. Významný slovenský grafik a maliar sa narodil v Liptovskom Mikuláši, žil a tvoril však najmä v Prahe, Paríži, Mexiku a USA. V galérii sú vystavené jeho diela (grafiky a kresby), ktoré umelec Slovensku daroval. Nechýbajú však ani zaujímavé osobné predmety, či fotografie, ktoré sú majetkom občianskeho združenia Spoločnosť Kolomana Sokola.

Visit Liptov.jpg FOTO: visitliptov.sk

Vlkolínec

Malebná podhorská osada v Ružomberku je klenotom slovenskej ľudovej architektúry. Počiatky Vlkolínca siahajú do obdobia 14.storočia. Drevená architektúra a zástavba zrubových domčekov pripomínajú stredoveké dedinské sídlo. A dookola sa rozprestierajú lesy, polia a lúky. Od roku 1993 je Vlkolínec zaradený do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

vlkolinec.sk.jpg FOTO: vlkolinec.sk

Areál vodného slalomu

Areál vodného slalomu v Liptovskom Mikuláši, v meste olympijských víťazov, býva dejiskom významných domácich a medzinárodných pretekov vo vodnom slalome. Štyri slalomové trate sa nachádzajú na južnom okraji mesta pri rieke Váh. „Jeho začiatok tvorí privádzací kanál zakončený štartovacím bazénom v dĺžke 680 metrov. Z toho sú vedené dve samostatné trate, ktoré sa približne v strede spájajú a ďalej pokračujú spolu späť do rieky Váh. Ľavá trať s ľahšou obtiažnosťou má názov ”Váh” a pravá kratšia, avšak náročnejšia sa volá ”Orava”. Hoci kanál bol umelo vyhĺbený, brehy vyložené oblými kameňmi pozvoľna klesajú do koryta a spoluvytvárajú prírodný charakter kanálu,“ uvádza Visit Liptov na svojom webe.

Ak ste vyznávačom adrenalínových športov, ste tu správne. Areál ponúka širokej verejnosti možnosť prenájmu vodnej plochy, ale aj adrenalínové aktivity: rafting, kayaking, hydrospeed, jazdu na štvorkolkách, lukostreľbu, či paintball.

visitliptov.sk_.jpg FOTO: visitliptov.sk

Demänovská ľadová jaskyňa

Ľadové kráľovstvo očarí každého. Dychberúce priestory a útvary, ktoré sa formujú celé tisícročia, to je Demänovská ľadová jaskyňa v podzemí Liptova. Vstup do nej nájdete hneď pri vstupe do Demänovskej doliny. Jaskyňa ponúka krásnu ľadovú výplň, mohutné tvary unikátnej výzdoby, aj jaskynnú faunu. Rozprestiera sa na štyroch poschodiach s celkovou dĺžkou takmer 2,5 km. Pre návštevníkov je však sprístupnený iba úsek dlhý okolo 850 metrov a prehliadka jaskyne trvá 45 minút.

Slovenský cestovateľ.jpg FOTO: Slovenský cestovateľ

Kúpele Liptovský Ján

Po náročnom dni je čas na oddych. Odporúčame ho v jednej z najkrajších lokalít Liptova, v Jánskej doline. Vstupnou bránou do nej je kúpeľná obec Liptovský Ján. Pramene v nej sú najväčším zdrojom minerálnej vody na Slovensku. Okrem liečebných procedúr, či wellness služieb, ponúka lokalita aj možnosti turistiky v Jánskej doline.

Kúpele Liptovský Ján.jpg FOTO: Kúpele Liptovský Ján


Súvisiaci článok
Liptov má aktuálne veľmi dobrú obsadenosť ubytovacích zariadení
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť