Sobota 06. 07. 2024 09:44:38 | Meniny má Patrik, Patrícia

Unikátnu metódu biopsie prostaty robia iba v martinskej nemocnici

Minimálne riziko infekcie, komfortnejšie vyšetrenie cez kožu, aj vyššia miera záchytu rakoviny. To sú benefity fúznej biopsie, novej metódy, ktorú v Martine vykonávajú ako prví na Slovensku. Výsledky prezentovali aj na Onko-urologickom sympóziu. FOTO: UNM

D U|2. august 2022|19:33:50


Súvisiaci článok
Ťažko chorá Katka už má za sebou prvú dávku imunoterapie
Čítajte viac >

Fúzna biopsia prostaty je v urológii relatívnou novinkou. Ako prvá na Slovensku vykonáva takzvanú transperineálnu metódu biopsie prostaty Urologická klinka UNM.

„Vzorka, pomocou ktorej vieme zachytiť rakovinu, sa z prostaty odoberá ihlou cez kožu, na rozdiel od bežnej metódy, pri ktorej sa ihla do prostaty dostane cez konečník. Výsledky sú veľmi dobré, s naším tímom sme zákrok robili už viac ako stovke pacientov a komplikácie sme nemali takmer žiadne. Čo sa týka záchytov rakoviny, naše skúsenosti sú rovnaké ako inde vo svete,“ uviedol Ján Švihra, lekár Urologickej kliniky UNM.

Na vykonávanie novej metódy už v Martine školia aj lekárov z iných zariadení na Slovensku. Martinskí lekári na fúznu biopsiu využívajú špeciálny softvér. Ten vyvinuli vo Francúzku a u nás je jedinečný. „Presne si pamätá miesto vpichu do prostaty. Obraz vie následne zrekonštruovať a v prípade opakovanej biopsie určiť presné miesto, z ktorého je potrebné zobrať vzorku. Prípadne sa opakovaniu vyhnúť a odobrať vzorku z úplne iného miesta,“ vysvetľuje urológ Ján Švihra.

Veľkou výhodou transperineálnej metódy pre pacienta je aj významné zníženie rizika infekcie, keďže ihla neprechádza cez konečník.

„Najdôležitejším benefitom je miera záchytu rakoviny. Fúzna biopsia nám poskytuje ďaleko presnejšie informácie. Vidíme ložisko, do ktorého ihlu smeruje, takže biopsiu nerobíme „naslepo“,“ vysvetľuje urológ.

Jedinečná metóda zároveň umožňuje odobrať vzorky z takej časti prostaty, kam by sa iným prístupom nedostali. „Podstúpil som aj starú metódu, vtedy mi nič nenašli. Mal som opäť zvýšenú hodnotu onkomarkerov v krvi. Lekári mi navrhli, či by som súhlasil, aby ma operovali novou metódou. Vysvetlili mi všetko, ako bude zákrok prebiehať, takže som si vedel predstaviť, čo ma čaká,“ povedal pacient.

Nemocnica už teraz chystá ďalšie novinky, ktoré liečbu pacientom, aj lekárom uľahčia. UNM sa totiž podarilo získať grant Ministerstva zdravotníctva, a vďaka nemu už skúmajú podanie lokálnej liečby priamo do postihnutého miesta v prostate.

Prípadov rakoviny prostaty podľa urológa Jána Švihru na Slovensku pribúda. „Je to dôsledok toho, že sa u nás zlepšuje diagnostika a zároveň starne populácia. Hlavným rizikovým faktorom tohto onkologického ochorenia je vek. Tým, že sa snažíme robiť medzi mužmi osvetu, na preventívne prehliadky ich prichádza viac, ako tomu bolo v minulosti.“

Na dôležitú preventívnu prehliadku však stále prichádza iba malé percento mužov. Podľa štatistiky je to iba 14%. Absolvovať by ju pritom mal každý muž najneskôr tesne po 50-tke. Rakovina, ktorú lekári pri vyšetrení odhalia, je totiž vo väčšine prípadov nízko riziková a v začiatočných štádiách. „Vieme ju oveľa jednoduchšie liečiť alebo aj vyliečiť. Určite aj tu platí - čím skôr, tým lepšie. Rakovina prostaty je dnes liečiteľné ochorenie, liečbe sa venujú kolegovia aj na našej klinike.“

Podľa urológa Švihru je príčinou nízkeho počtu mužov, ktorí chodia na preventívne prehliadky k urológovi, nevedomosť a najmä ostych. „Strach majú najmä z vyšetrenia cez konečník, čo trvá len pár sekúnd. Väčšina nakoniec aj tak povie, že sa bála zbytočne,“ uzatvára Ján Švihra.


Súvisiaci článok
Štefan Zelník sa bude uchádzať o post primátora Žiliny
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť