Utorok 23. 04. 2024 11:16:57 | Meniny má Vojtech

3 tipy na to, ako sa zlepšiť v komunikovaní a rozhovoroch

S komunikačnými zručnosťami sa nerodí každý. Áno, niekto je rodený talent na rozhovory, príhovory, small talky, otázky a odpovede, ale niekto musí túto oblasť stále zlepšovať. ILUSTRAČNÉ FOTO: RODNAE Productions na Pexels.com

Radka Kostánová|28. júl 2022|07:59:42


Súvisiaci článok
Tipy na to, ako sa schladiť počas horúčav úplne jednoducho
Čítajte viac >

V tomto článku odhalíte 3 tipy na to, ako sa môžete zlepšiť v komunikácii s druhými ľuďmi. Vďaka tomu budú vaše rozhovory zaujímavé a už sa viac nebudete hanbiť zapojiť do debaty.

Snažte sa napojiť na tému

Hovorí sa, že všetko je v hlave. Asi ste aj vy zažili situáciu, kedy ste sa išli s niekým novým stretnúť a veľa ste premýšľali o tom, čo si o vás pomyslí. Zamerali ste sa na seba, no dobrý komunikátor myslí v prvom rade hlavne na druhých. Snažte sa svoju pozornosť presunúť na to, o čom druhá osoba hovorí a hľadajte spoločné témy, názory a pýtajte sa zaujímavé otázky. Dovoľte slovám, aby vás úplne pohltili do témy, než aby sa točili okolo toho, čo si o vás asi myslí.

pexels-rodnae-productions-10031326.jpg

Hľadajte medzi riadkami

Azda každý druhý človek sa zameriava iba na to, čo druhá osoba hovorí, a následne hľadá tú najlepšiu odpoveď, aby ju potešil. Vy to robte inak. Pokiaľ chcete byť lepší v rozhovoroch, emočne sa napojte na toho, s kým sa rozprávate. Pozorujte jeho neverbálnu komunikáciu, tón hlasu, veselosť, skleslosť, emócie, čítajte medzi riadkami a hľadajte to, čo nie je voľným okom ľahko viditeľné. Keď sa to naučíte, hlboko sa prepojíte s druhou osobou a ona sa bude cítiť vypočutá, pochopená a videná. To z vás urobí osobu, ktorej bude dôverovať a komunikovať s ňou na dennej báze.

Dbajte na zvedavosť

Posledné tajomstvo toho, ako byť dobrý komunikátor, je zvedavosť. Mali by ste byť skutočne zvedaví na to, o čom druhá osoba rozpráva. Keď budú otázky vychádzať z vášho vnútra a srdca, ponoríte sa do témy najhlbšie ako viete a hodina rozhovoru prebehne ako minúta. Asi aj sami viete, že keď robíte niečo s vášňou, baví vás to a čas plynie úplne inak, ako keď sa nudíte. Naučte sa preto premieňať rozhovory na zvedavé, vtipné, náučné a hľadajte v nich niečo, čo vás zaujíma.


Súvisiaci článok
3 zdravotné príznaky toho, že ste pod stresom a mali by ste s tým niečo robiť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť