Pondelok 18. 03. 2024 17:51:08 | Meniny má Eduard

„Najprv mi povedali, že mám ísť do servisu a vyžiadať si cenovú kalkuláciu, neskôr to už pravda nebola,“ domáha sa správneho riešenia Peter zo Žiliny

Máte poistenú domácnosť a pri vzniknutom niekoľkosekundovom prepätí elektrickej energie sa vám poškodia hneď dva drahé kávovary, viete ako máte v takomto prípade postupovať pri následnom domáhaní sa odškodnenia od poisťovne? Čitateľ SP 21 Peter zo Žiliny sa na nás v tomto prípade obrátil s podnetom, pretože, ako sám tvrdí, pracovníčka zákazníckeho servisu, u ktorej svoju poistnú udalosť nahlasoval, mu nevedela presne a jasne zodpovedať, ako má v takomto prípade postupovať, a či sa mu vôbec „oplatí“ poistnú udalosť nahlasovať. Foto: ilustračné / Vlada Karpovich na Pexels.com

Juliana Krčulová|16. máj 2022|13:12:10


Súvisiaci článok
Finančná manažérka spoločnosti Humana: Ročne máme dosah na dvanásť miliónov ľudí (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Našu redakciu so svojím podnetom oslovil Peter zo Žiliny, ktorý uviedol, že v Československej obchodnej banke má uzatvorené už niekoľko rokov poistenie domácnosti, ale doposiaľ žiadnu poistnú udalosť nahlasovať nepotreboval. To sa podľa jeho slov zmenilo začiatkom mesiaca máj, kedy v dôsledku vopred hláseného výpadku elektrickej energie v jeho domácnosti, pracovníci Stredoslovenskej energetiky na krátky moment elektrickú energiu znovu nahodili a opätovne odpojili. V tomto krátkom časovom intervale mu „zhoreli“ dva tristo-eurové kávovary a jedno značkové rádio v hodnote odhadom sto eur. Čitateľ sa na nás v tomto prípade obrátil s podnetom, pretože, podľa jeho slov, pracovníčka zákazníckeho servisu, u ktorej svoju poistnú udalosť nahlasoval, mu nevedela presne a jasne zodpovedať, ako má v takomto prípade postupovať, a či sa mu vôbec „oplatí“ poistnú udalosť nahlasovať.

Ako tvrdí: „Najprv mi pracovníčka povedala, že mám ísť do servisu a povedať, že potrebujem cenovú kalkuláciu do poisťovne, mám nahlásiť o akú poisťovňu sa jedná a že priamo poisťovňa bude potom komunikovať s tým servisom a dajú mi vedieť, akou sumou ma v rámci mojej poistky odškodnia. Neskôr v rozhovore zrazu povedala, že ja mám ísť do servisu, zaplatiť si opravu a následne faktúru zaslať im do poisťovne, kde až likvidátor zhodnotí, koľko peňazí mi vrátia naspäť. Tak teraz už neviem,“ opísal nám svoju skúsenosť so zákazníckym servisom Peter zo Žiliny.

tabitha-turner-KWZ-rg9o76A-unsplash.jpg Foto: ilustračné / Tabitha turner na Unsplash.com

Oslovili sme preto hovorkyňu Československej obchodnej banky, Annu Jamborovú, aby nám postup pracovníčky zákazníckeho servisu objasnila. „Oznámiť presnú výšku plnenia klientovi pri nahlasovaní škody nie je možné z dvoch dôvodov. Potrebujeme odborné vyjadrenie servisu, ktorý stanoví príčinu poškodenia, to znamená, že následne vieme posúdiť, či takáto škoda je alebo nie je predmetom uzatvoreného poistenia. A po druhé, o samotnej výške škody rozhoduje likvidátor na základe stanoviska servisu a konkrétnej poistnej zmluvy. Toto nemôže určovať pracovník klientskeho centra. Pracovník klientskeho centra vždy poskytne inštrukcie klientovi, ktoré kroky je potrebné vykonať a následne škodu zlikviduje likvidátor. Ten stanoví výšku plnenia v prospech klienta, pričom zohľadňuje všetky skutočnosti, ktoré sú potrebné pre posúdenie jednak právneho základu pre plnenie a posudzuje konkrétne zmluvné dojednania dohodnuté v poistnej zmluve,“ uviedla pre redakciu SP 21 hovorkyňa Československej obchodnej banky, Anna Jamborová.

Na našu otázku, ako má poistenec postupovať v prípade, ak má v poisťovni uzatvorené poistenie domácnosti a v dôsledku skratu alebo prepätia elektrickej energie, respektíve nie jeho zavinením, sa mu natrvalo poškodí niekoľko elektrických spotrebičov tak, ako tomu bolo v prípade Petra zo Žiliny, nám Jamborová odpovedala takto: „Škodu je potrebné nahlásiť priamo na Klientskom centre likvidácie poistných udalostí alebo na webe v sekcii pre nahlásenie poistnej udalosti. Tu sú klientovi poskytnuté vstupné informácie, ako ďalej postupovať.“

matteo-steger-MeSbZa3fnKo-unsplash.jpg Foto: ilustračné / Matteo Steger na Unsplash.com

Rovnako nás zaujímalo, či má poistenec v takomto prípade nárok na finančné odškodnenie zo strany poisťovne. „Ak je stanovená príčina vzniku škody ako prepätie, čo v tomto prípade z kontextu pripadá do úvahy, klient má nárok na odškodnenie až do výšky 3 000 eur podľa typu uzatvorenej poistnej zmluvy,“ ozrejmila Jamborová a dodala, že k polovici mesiaca máj v Československej obchodnej banke zaznamenali už 1 820 registrovaných škôd, pričom pätina z nich bola nahlásená v rámci Žilinského kraja.

Najfrekventovanejšie škody sú podľa Jamborovej spôsobené živelnými rizikami a v rámci tejto skupiny sú najviac zastúpené škody spôsobené unikajúcou vodou z vodovodných zariadení.


Súvisiaci článok
Súkromie obyvateľov Rajca zo vzduchu narúša neželaný hosť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť