Piatok 19. 04. 2024 04:53:48 | Meniny má Jela

Noc múzeí v Ružomberku spojí slovenskú a ukrajinskú komunitu

Spoločné trhy, koncerty, divadlá aj tvorivé dielne. Máte sa na čo tešiť. Fullova galéria si počas tohtoročnej Noci múzeí a galérií dala za cieľ spojiť slovenskú a ukrajinskú komunitu v meste Ružomberok, aj v liptovskom regióne. FOTO: Ján Mikuš, archív

D U|14. máj 2022|12:54:33

„Pre vzájomné spoznávanie sme zvolili formát nadväzujúci na dávnu tradíciu trhov, ktorý bude prezentáciou amatérskych a profesionálnych tvorcov a umelcov z rôznych druhov umenia z oboch krajín. Súčasťou sú aj interaktívne podujatia, workshopy a tvorivé dielne pre malých aj veľkých, premietanie animovaných filmov, divadlo pre deti, koncerty a iné aktivity pre návštevníkov od 0 do 100 rokov,“ uvádza mesto Ružomberok.

Program začína v sobotu 14.mája 2022 od 14. hodiny Šikovným trhom. „Priestor pre zviditeľnenie kreatívnych, šikovných a talentovaných ľudí z celého Liptova, ale i hostí z Ukrajiny. Návštevníkom ponúka možnosť zažiť, vidieť, ovoňať, ochutnať, obdivovať či vyskúšať rozmanité originálne výtvory. S niektorými umelecko-remeselnými alebo dizajnovými úlovkami môžete nakoniec odísť domov,“ uvádza Galéria Ľudovíta Fullu. Trh potrvá do 19. hodiny.

Súčasne sa môžete od 14.hodiny zapojiť do podujatí Výkladový slovník a Vyšívačka. „Máme výklad a sadu farebných fixiek. Použijeme medzinárodný jazyk kresby a naše výtvory doplníme názvami v jazyku všetkých návštevníkov medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérií. Heslo: Umenie spája!,“ pozýva galéria. Na Vyšívačke zasa môžete prispieť svojou tvorbou do kolektívneho vyšívania galerijného behúňa.

Od 14.30 – 16.30 zasa môžete zažiť Dejiny umenia na tému textilný objekt. Tvorivá dielňa je určená deťom nad 10 rokov. „Máte jedinečnú príležitosť stretnúť sa s vystavujúcou autorkou aktuálnej výstavy Malé príbehy veľkých dejín. Dozviete sa mnoho o jej tvorbe, východiskách a inšpiráciách. Na workshope sa s nami podelí o „kus“ jej umenia a vy si svoj „kúsok“ môžete odniesť. Spolupracujeme so Spoločnosťou Kolomana Sokola. Podporené Fondom na podporu umenia,“ dodáva galéria.

nm (002).jpg

Ďalší program:

PETER PETIAR LACHKÝ / 15:30, 18:00 Koncert folkového pesničkára, ajtíčkára a stand-up komika. Petiar má rád krátke žánre, básne a piesne – spojenie slova a melódie je mu vlastné!

PETRYKIVKA / 15:00 – 16:30 Na workshope si vyskúšame tradičný ukrajinský dekoratívny maliarsky štýl, ktorým sa kedysi dekorovali steny domov, ale aj predmety každodennej potreby. Maľujeme na textil, ktorý si donesiete – tričko, rifle, košeľa... V prípade záujmu možnosť zakúpiť si bavlnenú tašku (5 €). Workshop vedú lektorky z Ukrajiny.

PRÍSTAV NÁDEJE - Порт Надії / 16:30 – 17:30 Pre slovenské a ukrajinské deti premietame animované filmy zo svetových festivalov tvoriace prístav dobrodružstiev, nádeje a dobra. V spolupráci s poľským festivalom Border Crossing Children´s Film Festival.

JOHN CLOWN BYE BYE BIRTD / 19:00 Divadlo na dobrú noc nielen pre deti, klaunská opera plná snov, príbeh čakania a nekončiaceho odchodu v ústrety vlastným snom. Ján Mikuš predstavuje svoju postavu John Clown, s ktorou už niekoľko rokov sporadicky obýva nielen domáce javiská. Ako herec a režisér sa predviedol už v mnohých metropolách, účinkoval napríklad v Londýne, Moskve, Prahe, Sarajeve, Lodži alebo v maďarskom Váci.

Jeho obľúbenou témou je hra s mystifikáciou a divadlom ako takým, taktiež práca s atmosférou a poetickosťou. Predstavenie AHOJ, AHOJ, VTÁK, má ambíciu priniesť autentické stretnutie s postavou klauna, ktorý ukazuje človeka v jeho náhlej a bezprostrednej zraniteľnosti, stupidite a úprimnosti.

Vstupné na celé podujatie 0,50 € (ak nie je uvedené inak) / návštevníci, ktorí prinesú akýmkoľvek spôsobom vyjadrený a stvárnený nejaký symbol mieru, majú vstup voľný


Súvisiaci článok
Martinské dôchodkyne oslávili Deň matiek spevom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť