Utorok 16. 04. 2024 13:20:28 | Meniny má Dana, Danica

Veterinár Bajužík: Pokiaľ nie je zvieratko chránené prípravkom, kliešťov môže mať na sebe desiatky (VIDEO)

Aktivita kliešťov narastá, tento rok sme ich zaznamenali už vo februári. Myslite na dovolenke a pri pobyte v prírode na ochranu pred prisatím kliešťa a pred infekciami, ktoré môže prenášať. Žilinský kraj patrí medzi lokality so zvýšeným výskytom hlásených prípadov kliešťovej encefalitídy. Nezabúdajme však ani na našich štvornohých miláčikov, ktorých kliešte rovnako neobídu. Foto: Juliana Krčulová, SP 21

Juliana Krčulová|12. máj 2022|11:14:48


Súvisiaci článok
Finančná manažérka spoločnosti Humana: Ročne máme dosah na dvanásť miliónov ľudí (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky o kliešťoch uvádza, že sú to parazity živiace sa krvou zvieracieho alebo ľudského hostiteľa a prechádzajú viacerými vývinovými štádiami. „Z vajíčka sa liahne larva a po nacicaní sa na hostiteľovi sa premení na nymfu. Nymfa sa po nacicaní krvi premení na dospelého jedinca. Nacicaná oplodnená samica nakladie vajíčka a hynie. Človek môže byť hostiteľom pre všetky vývinové štádiá kliešťov,“ vysvetlila Jana Kerlik z Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici.

Najlepšou prevenciou infekcií prenášaných kliešťami je preto podľa nej kombinácia očkovania proti kliešťovej encefalitíde, dôslednej ochrany pred zaklieštením parazita, ako aj čo najrýchlejšie a bezpečné odstránenie kliešťa z tela. Kliešte sú aktívne počas celého roka, pokiaľ nie sú dlhšie trvajúce mrazy alebo súvislá snehová pokrývka. „Znamená to, že kliešťa môžete chytiť aj v zimných mesiacoch, nielen počas leta. Kliešte sa môžu vyskytovať v princípe všade, kde je vyššia tráva a kríky, dostatočne vlhký vzduch a kde sa pohybujú potenciálni hostitelia, zvieratá a človek. Zvýšené riziko výskytu kliešťov je pozdĺž lesných chodníkov a vodných tokov, na rozhraní lesa a lúk, na lúkach a čistinkách či pasienkoch,” povedala Jana Kerlik z RÚVZ BB a dodala, že verejnosť sa však nemá spoliehať na to, že ak nenavštevuje prírodu či vidiek, tak sa kliešťom bez problémov vyhne. Kliešte sa totiž vyskytujú aj v mestskom prostredí, napríklad v mestskej zeleni a v parkoch, ale aj v záhradách rodinných domov, na cintorínoch, v lesoparkoch a v rozličných rekreačných zónach.

6252b07ee257b.jpg Foto: Veterinárna Klinika Žilina s. r. o.

„S výskytom kliešťa na Slovensku je to, by som povedal, štandardné, ako každý rok. Okamžite ako sa oteplí a vyskytnú sa dobré podmienky na jeho rozmnožovanie, vyskytnú sa aj kliešte, jednak u ľudí a takisto aj u zvierat. To znamená, že už od apríla sledujeme postupné zvyšovanie nárastu tých kliešťov. Na dennej báze tu máme zvieratko, ktorému vyťahujeme kliešťa. Oproti minulým rokom nepociťujeme zvýšený výskyt kliešťov, skôr je to taká štandardná situácia ako v uplynulých rokoch. Keď sa oteplí, tak tie kliešte sú a pokiaľ zvieratká nie sú chránené žiadnym prípravkom, tak ich môžu mať na sebe desiatky,“ uviedol pre našu redakciu veterinár Bajužík.

Psičkárom ďalej pripomenul, že v dnešnej dobe je už k dispozícií množstvo účinných prípravkov, ktoré výskyt kliešťa na tele ich domáceho miláčika eliminujú. „Dnes máme pre zvieratá už širokú škálu účinných prípravkov, z tých najúčinnejších by som spomenul tabletky, ktoré fungujú tri mesiace alebo päť týždňov, a pokiaľ ich psík pravidelne užíva, výskyt kliešťov na jeho tele je takmer nulový. Potom sú tu obojky a rôzne pipety, pri ktorých je miera účinnosti okolo deväťdesiat percent. Ak chceme mať psíka chráneného pred kliešťami a hlavne chorobami, ktoré kliešte prenášajú, mali by sme pravidelne používať nejaké prípravky, ktoré zabránia tomu, aby sa kliešte na neho prisali,“ uviedol veterinár Branislav Bajužík z Veterinárnej Kliniky Žilina, ktorá patrí medzi najmodernejšie veterinárne pracoviská na Slovensku.


Súvisiaci článok
Výtvarníci zo Základnej umeleckej školy Rajec vystavujú v priestoroch Starej radnice (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť