Nedeľa 28. 04. 2024 16:28:12 | Meniny má Jarmila

Zástupcovia iniciatívy pre zachovanie Krajského súdu v Žiline vyjadrili svoj nesúhlas s jeho plánovaným zrušením (FOTOGALÉRIA)

Dnes sa pred budovou Krajského súdu v Žiline uskutočnila tlačová beseda zástupcov iniciatívy pre zachovanie tohto súdu, s názvom Nesúhlas s plánovaným zrušením Krajského súdu v Žiline. Zástupcovia zo Žilinského kraja sú toho názoru, že jeho zachovanie je významné pre prístup k spravodlivosti obyvateľov severného Slovenska, preto sa na nositeľov verejnej moci, volených zástupcov občanov na rôznych úrovniach samosprávy obrátili s výzvou, aby svojou verejnou funkciou prispeli k zachovaniu Krajského súdu v Žiline ako sídelného súdu pre obvod Žilinského a Trenčianskeho kraja.

Juliana Krčulová|20. apríl 2022|12:59:15

Zástupcovia iniciatívy pre zachovanie Krajského súdu v Žiline rovnako tvrdia, že v prípade spojenia s trenčianskym obvodom bude zabezpečená špecializácia sudcov vo všetkých agendách a udržateľnosť kvalifikovaného justičného aparátu. Zároveň bude zachovaná dostupnosť odvolacieho súdu pre verejnosť, čo je najvýznamnejšia požiadavka.

DSC_0012.jpg

DSC_0013.jpg

DSC_0016.jpg

„Blížia sa záverečné rokovania a hlasovanie o Súdnej mape, v rámci ktorých sa bude rozhodovať aj o budúcnosti Krajského súdu v Žiline, ktorý funguje viac ako 25 rokov a spĺňa základné kritériá, ktoré si reforma vytýčila. Napriek tomu, že Krajský súd v Žiline bol po pripomienkovom konaní a dlhej odbornej diskusii zaradený na Súdnu mapu, vo finálnej verzii, bez uvedenia relevantných dôvodov, z nej vypadol. My sa pýtame prečo? Lebo doteraz nebol uvedený žiadny relevantný dôvod na to, aby bol Krajský súd v Žiline z tejto mapy vyčiarknutý,“ povedal na úvod tlačovej besedy mestský poslanec Denis Cáder.

DSC_0031.jpg

DSC_0033.jpg

DSC_0037.jpg

Do dnešnej tlačovej besedy sa zapojil aj poslanec a podpredseda Žilinského samosprávneho kraja, Igor Janckulík: „Som veľmi rád, že sme sa tu dnes v takom veľkom počte zišli, aby sme podporili zachovanie Krajského súdu v Žiline. Včera prebehlo rokovanie krajského zastupiteľstva v Žiline, na ktorom sme takmer jednohlasne prijali uznesenie o zachovaní Krajského súdu v Žiline,“ uviedol Janckulík a prečítal schválené uznesenie na včerajšom rokovaní župných poslancov, v ktorom vyjadrili zásadný nesúhlas a hlboké znepokojenie nad plánovaným zrušením KS v Žiline. Zároveň svojím predloženým materiálom s názvom Druhá výzva na zachovanie Krajského súdu v Žiline žiadajú ministerku spravodlivosti SR Máriu Kolíkovú o prehodnotenie kroku opätovného zrušenia KS v Žiline, o vytvorenie štvrtého odvolacieho súdneho obvodu (žilinsko-trenčianskeho) so sídlom Krajského súdu v Žiline.

DSC_0046.jpg

„Keď sme pred dvoma rokmi začali počúvať o Súdnej mape, možno som chvíľu veril slovám pani ministerky, že si zakladá na odborných konzultáciách a analýzach, ale v poslednom období som sa len utvrdil v tom, že žiadny odborný materiál to nebol. Nie je možné, aby to, čo bolo pred mesiacom alebo pred pol rokom, že v Žiline Krajský súd zostane, sa v priebehu týždňa alebo dvoch zmení na úplne opačné,“ uviedol primátor Krásna nad Kysucou, Jozef Grapa a pokračoval o Krajskom súde v Žiline: „Túto budovu si pamätám ešte z čias, keď som sa snažil a sľúbil som vo vláde, že zoženieme priestor pre krajský súd a veril som, že Žilina už krajským mestom zostane. Ale po týchto veciach, ktoré sa teraz robia, skončí tým pádom aj krajská prokuratúra, polícia a ďalšie inštitúcie, takže zo Žiliny sa opäť stane okresné mesto,“ uzavrel Grapa.

DSC_0049.jpg

DSC_0051.jpg


Súvisiaci článok
Od dnes môžete nastupovať a vystupovať aj prvými dverami všetkých liniek žilinskej MHD
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť