Streda 24. 04. 2024 02:29:47 | Meniny má Juraj

Talenty Žilinského kraja: Výtvarníčky sestry Šálekové

Talentované sestry Katarína, Alžbeta a Mária Šálekové sa od útleho detstva venujú výtvarnému umeniu, ku ktorému ich doviedli rodičia. Kreatívne aktivity ich napĺňajú, avšak ak chcú od kreslenia alebo maľby na krátky čas utiecť, nájdete ich na turistike či bicykloch. Nepohrdnú ale ani priateľským zápasom v hokeji. Redakcia SP 21 vám predstavuje tri talentované dievčatá z Rajca, ktorých spája nielen sesterské puto, ale aj vášeň ku výtvarnej tvorbe. Foto: Juliana Krčulová, súkromný archív sestier Šálekových a Martina Kšiňana

Juliana Krčulová|9. apríl 2022|10:03:35

Podľa slov sestier Šálekových ich ku výtvarnej tvorbe priviedli už v mladom veku rodičia. „Mám osemnásť rokov a aktuálne študujem na Súkromnej škole umeleckého priemyslu v Žiline, grafický a priestorový dizajn“, predstavila sa najstaršia zo súrodeneckého tria - Katarína. „Keď som bola ešte v základnej škole, navštevovala som Základnú umeleckú školu v Rajci, konkrétne výtvarný odbor pod vedením pani učiteľky Dorčíkovej, neskôr sa stal mojím učiteľom pán Kšiňan. Ku výtvarnému umeniu ma odmalička viedli rodičia. Už v škôlke videli, že ma baví, a na ZUŠ v Rajci som si tak povediac tento vzťah upevnila. Rozhodla som sa preto výtvarnej tvorbe venovať aj ďalej a vybrala som si strednú školu zameranú na umenie,“ dodáva.

IMG-3488.jpg

Nadanie vo výtvarnom odbore spozorovali rodičia aj pri druhej zo sestier Šálekových. Alžbeta o sebe hovorí: „Mám šestnásť rokov a tiež chodím na Súkromnú školu umeleckého priemyslu do Žiliny ako moja staršia sestra. Navštevujem odbor grafický dizajn, pričom som rovnako predtým chodila na výtvarnú na Základnú umeleckú školu do Rajca. Trochu som sa inšpirovala svojou staršou sestrou, ale v podstate aj bez toho ma kresba alebo maľba veľmi baví už odmalička,“ priblížila Alžbeta Šáleková.

IMG-3475.jpg

Najmladšia zo sestier, Mária, aktuálne študuje na základnej škole v Rajci a popri tom navštevuje aj základnú umeleckú školu. „Mám trinásť rokov, chodím na Katolícku spojenú školu v Rajci a popri nej ešte stále navštevujem aj výtvarný odbor Základnej umeleckej školy v Rajci, tak ako aj kedysi moje sestry,“ uviedla pre našu redakciu.

7.jpg

Medzi najviac preferované odbory na Základnej umeleckej škole v Rajci patrí podľa riaditeľa Remeniusa hudobný a výtvarný odbor, pričom veľmi dobre sa rozbieha aj tanečný odbor. „Čitatelia našu školu môžu spoznať aj podľa toho, že každoročne usporadúvame medzinárodnú interpretačnú súťaž s názvom Rajecká hudobná jar. V rámci výtvarného odboru by sme v blízkej dobe chceli rovnako usporiadať na našej škole súťaž. Už máme vo výhľade aj tému, ale nechcem o nej ešte veľa prezrádzať. Aj napriek tomu, že zatiaľ neusporadúvame žiadnu výtvarnú súťaž, majú naši žiaci mimoriadny úspech doma ale aj vo svete. Dokazuje to jedna zo sestier Šálekových, ktorá získala tretie miesto na medzinárodnej súťaži Detská mapa sveta v japonskom Tokiu. Kongres súťaže sa každý druhý rok organizuje v inom meste, minulý rok to bola Florencia, kde ďalší z našich žiakov - Pavol Rybár, získal rovnako tretie miesto a jeho práca bola vystavená v Palazzo Medici. Sme na našich žiakov pyšní, pretože to sú veci, ktoré sa nedejú každý deň,“ uviedol pre redakciu SP 21 Marián Remenius, riaditeľ Základnej umeleckej školy v Rajci.

ZUŠ Rajec.jpg

Zaujímalo nás, či rodičia talentovaných výtvarníčok sú rovnako nadaní, ako ich tri dcéry. „Aktuálne sa naši rodičia kreatívnej tvorbe nevenujú. Mama v mladom veku kreslila a ostalo jej to až dodnes. Otec je tiež umelecky nadaný, ale viac sa špecializuje na drevo, vyrývanie a vyrezávanie,“ prezradila o svojich rodičoch Katarína, pričom Alžbeta priblížila aj rodinný príbeh, ako sa so sestrami ku umeniu dostali: „Mama si zvyčajne na kuchynský stôl prestrela obrus, vytiahla buď pastelky, alebo farby, a venovala sa nám. Tým, že nás to prirodzene bavilo, poskúšali sme všeličo. Otláčali sme prsty alebo kreslili nejaké malé primitívne postavičky.“

11.jpg

3.jpg

Najstaršia Katarína zožala medzinárodný úspech v súťaži Detská mapa sveta, ktorú každé dva roky vyhlasuje Medzinárodná kartografická asociácia. Na Slovenku je jej spoluorganizátorom Kartografická spoločnosť SR a Geografický ústav SAV. „Pán učiteľ Kšiňan nám oznámil tému na súťaž a začali sme robiť nejaké skice, nápady. Spravila som skicu dvoch hláv, ktoré sú oproti sebe. Keďže v diele mala byť zakomponovaná mapa, tak som do jednej hlavy nakreslila Ameriku a na druhú stranu, do tej druhej hlavy, som nakreslila Európu s Afrikou a s Áziou. Možno to malo naznačovať nejaký dialóg medzi tými hlavami alebo svetovými krajinami. Kresbu som robila akvarelom na akvarelový papier, pričom som použila iba modrú farbu a vytieňovala som kontrasty,“ opísala svoju kresbu Katarína, ktorá sa s ňou v roku 2019 umiestnila na treťom mieste vo svojej kategórii v Tokiu. Odvtedy sa Katka úspešne zúčastnila viacerých výtvarných súťaží, naposledy bodovala na treťom mieste v Púchovských parafrázach s témou surrealizmus. V tomto roku sa zapojila aj do českej súťaže Mladý obal a do súťaže Šperk z dreva.

SAV.jpg

Katka.jpg

„Dievčatá sú naozaj pedantné, celý tvorivý proces si poctivo odsedia. Kým nenájdu tu správnu myšlienku, vhodnú na zobrazenie, tak sa nevzdajú. Kreslia náčrt za náčrtom, skicu za skicou, dokiaľ to nie je naozaj prepracované a nemá to aj hlavu, aj pätu. Ich veľkou výhodou je aj to, že nielenže dokážu na nápad prísť, ale aj technicky svoju ideu vedia previesť tak, aby to bolo naozaj dobré,“ uviedol o svojich žiačkach ich učiteľ, Martin Kšiňan.

Viacerých výtvarných súťaží sa stihla zúčastniť už aj Alžbeta Šáleková. „Spolu so sestrou Máriou sme v roku 2019 vyhrali prvé miesto vo výtvarnej súťaži Ekoposter, ktorej téma bola, už aj ako z názvu vyplýva, s ekologickým námetom. Naša spoločná kresba odzrkadľovala myšlienku, aby sme sa my, ako ľudstvo, nad sebou zamysleli, ako dlho tu chceme ešte byť. Aktuálne som sa zapojila do prebiehajúcej súťaže Najkrajšie knihy Slovenska a plánujem sa v blízkej budúcnosti zapojiť tiež do súťaže Mladý obal,“ poznamenala Alžbeta.

V šľapajach staršej sestry išla aj najmladšia Mária, ktorá sa s vlastnou maľbou zúčastnila spomínanej súťaže Detská mapa sveta a rovnako bodovala. „Vo svojej kategórii som v uplynulom roku vyhrala celoslovenské kolo, vďaka čomu som postúpila do Florencie, kde som skončila štvrtá,“ ozrejmila Mária.

8.jpg

O nadchádzajúcich plánoch do budúcnosti sa sestry Šálekové podelili aj s našou redakciou: „Tým, že študujem grafiku a grafika má viacero odvetví, tak ešte nie som úplne rozhodnutá, ktorým smerom sa chcem uberať. Viem ale, že by som rada navštevovala aj vysokú školu zameranú na umenie. Chcela by som ísť buď do Česka, alebo zostanem na Slovensku a pôjdem do Bratislavy. Tým, že ma bavia aj ilustrácie, tak uvažujem nad ilustrovaním detských kníh, ale ešte uvidím, ako sa nakoniec rozhodnem,“ povedala o svojej budúcnosti výtvarníčka Alžbeta.

SAV 2.jpg

„Keďže študujem grafický a priestorový dizajn, tak je tam niečo aj z grafiky, aj z priestoru, preto ešte celkovo neviem, kam presne sa chcem uberať, ale určite chcem ísť na vysokú školu. Podobne ako povedala aj moja mladšia sestra, pozerám sa po vysokých školách v Česku, ale aj na Slovensku, a dúfam, že si nájdem odbor, ktorý ma bude baviť,“ uviedla pre našu redakciu Katarína.

IMG-3492.jpg

Perspektívnu budúcnosť má podľa slov učiteľa Kšiňana aj Mária. „Najintenzívnejšie sa stretávame s najmladšou Majkou, keďže obidve staršie dievčatá už vymenili svoju zuškársku alma mater za strednú školu. Majku podľa môjho názoru čaká rovnaké životné smerovanie ako Betku s Katkou, pretože to nadanie na výtvarné umenie je jednoducho poznať z každej jej práce. Akonáhle jej zadám na hodinách nejakú tému, obratom sa do nej pustí. Aj v takých v prípadoch, kedy jej to povedzme nejde na prvý raz, tak výkres nezahodí, neukončí tému, ale opakovane sa snaží dopracovať k výsledku, s ktorým bude sama spokojná. To isté by som mohol vlastne povedať o všetkých troch sestrách, ktoré som mal možnosť učiť. Kombinácia ich vytrvalosti a pokory, spolu s výrazným talentom, ktorý dostali, ich môže posunúť veľmi ďaleko,“ uzavrel svoju úvahu o nadaných výtvarníčkach ich učiteľ Kšiňan.


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Šermiarka Alexandra Gloserová (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť