Pondelok 28. 10. 2024 21:17:43 | Meniny má Dobromila

Konflikt na Kysuciach. Dobrovoľníci sa dožadujú priechodu ku komunitnej záhrade, mesto ponúklo kompromis

Dobrovoľníci v Kysuckom Novom Meste majú ťažké srdce na kompetentných, ktorí zodpovedajú za parkovacie miesta. Aktivita občianskeho združenia spočíva v tom, že svojpomocne vytvorili komunitnú záhradu, do ktorej býva pravidelne zablokovaný bezbariérový priechod. Mesto už ponúklo kompromis, ktorý však nevyvolal veľa nadšenia.

Michal Szentivanyi|25. október 2024|08:00:03

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Nezisková organizacia Kamienok a google.com

Súvisiaci článok
Nové pravidlá pre používanie firemných áut na pracovných cestách: Čo sa od decembra zmení?
Čítajte viac >

O celkovom probléme sa na sociálnej sieti rozpísala Nezisková organizácia Kamienok. Tej prekáža, že jediné miesto, kde je do komunitnej záhrady umožnený bezbariérový priechod, je veľmi často blokované motorovým vozidlom jedného z obyvateľov.

dasdasd.jpg Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Nezisková organizácia Kamienok

„Sme skutočne unavení. Pre 1,2 metra na bezbariérovom vstupe do Kamienka sa roky naťahovať s mestom a jednou neznámou osobou... Robili sme ako dobrovoľníci. Vybudovali sme záhradu pre všetkých vlastnoručne. Asi je to málo, a tak nemusí byť nič. Záhrada sa zruší, podá sa výpoveď z nájmu, zariadenia sa podarujú iným organizáciám a ostane prázdna lúka," posťažovali sa dobrovoľníci, ktorí to vidia ako zúfalú situáciu.

Svoje rozhorčenie nad situáciou na sociálnej sieti vyjadrilo aj Občianske združenie Pre krajšie Kysuce. „Stačia dve čiary na ceste aby sa vyhradilo miesto na prístup pre hendikepovaných a rodiny s kočíkom. Je to naozaj príliš veľa?" spýtali sa rečnícky zástupcovia občianskeho združenia.

Podľa nich Kamienok už dlhý čas bojuje o obyčajné dve čiary na zemi, vďaka ktorým sa zruší parkovacie miesto priamo pred vchodom do tejto záhrady a tým sa vytvorí bezbariérový priechod. „Vyzývame Kysucké Nové Mesto o konečné riešenie a podporu fungujúcej komunitnej záhrady a miesta ktoré prináša radosť a úžitok," doplnili zástupcovia Občianskeho združenia pre krajšie Kysuce.

„Ak niekomu vadí, že by tam bol priamy vstup, čo bola dohoda už s primátorom na začiatku budovania, potvrdená ešte pri výstavbe chodníka, nech si nechá všetko. Je nám ľúto, že návštevníci stratia tak krásne miesto na oddych. My, dobrovoľníci, si nájdeme inú zábavku, kde dáme našu energiu," vysvetlili svoje rozčarovanie predstavitelia Neziskovej organizácie Kamienok.

Mesto ponúka kompromis

Po niekoľkých hodinách, odkedy sa verejná sťažnosť na sociálnej sieti objavila, zareagovali aj predstavitelia Kysuckého Nového Mesta. Tí argumentujú tým, že existuje aj protistrana, ktorá protestuje. „Ešte v pondelok 21. októbra sa primátor Marián Mihalda stretol so zástupcami paneláku, ktorí spísali petíciu, aby neprišli o parkovacie miesto," argumentuje mesto, ktoré si uvedomuje, že teraz je v situácii, kedy musia nájsť spokojnosť obidve strany.

Ponúkli preto kompromis v podobe predĺženia chodníka až k priechodu pre chodcov. „Nezisková organizácia Kamienok tak bude mať pohodlný prístup a obyvateľom zostanú parkovacie miesta. Na chodníku sa začne pracovať v najbližšom čase," informovalo mesto, pričom reakcia organizácie Kamienok bola plná rozčarovania.

463485836_966325012201015_5768588723279039075_n.jpg Zdroj: google.com

Nekomplikujte to, odpovedali dobrovoľníci mestu

Ohľadom nájdenia parkovacieho miesta na tento protinávrh odpovedala samotná organizácia Kamienok. „My sme na to jedno parkovacie miesto našli okamžite miesto, ktoré sa dá vyriešiť zatravňovákmi, je hneď na konci parkoviska, na tej strane ako je vstup do bráničky. Takto môžeme mať vchod pri zdravom rozume a logicky rovno, úplne jednoducho. Mesto chce míňať peniaze na predĺžený chodník, prečo, kvôli čomu? Nesťažujte nám to prosím," odkázali vedeniu mesta dobrovoľníci, pričom pridali aj fotografiu tohto hypotetického parkovacieho miesta.

464445401_879800267591491_2370508220939265264_n_1141x1200.jpg Zdroj: Facebook/Nezisková organizácia Kamienok


Súvisiaci článok
Sanácia svahu pri Strečne pokračuje: Obmedzenie premávky je naplánované v polovici novembra
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť