Piatok 18. 10. 2024 03:05:13 | Meniny má Lukáš

Slobodu nevidiacich symbolizuje biela palica. Na tento svetový deň upozorňuje vodičov aj polícia

Ak ste už niekedy videli vo svojej blízkosti nevidiaceho, iste ste spozorovali aj bielu palicu, ktorú držal v rukách. Táto pomôcka je jedinou možnosťou, ako sa spomínaná skupina ľudí dokáže po svete slobodne pohybovať a vnímať povrch v okolí. To isté platí aj pre ich účasť v cestnej premávke, kde sa môžu objaviť aj bez sprievodu. Svetový deň bielej palice existuje práve preto, aby upozornil a vyzdvihol životy nevidiacich.

Michal Szentivanyi|15. október 2024|11:30:24

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Súvisiaci článok
Tragická štatistika: Na cestách Žilinského kraja vyhaslo v tomto roku už 21 životov
Čítajte viac >

Na význam tohto dňa, ktorý pripadol na utorok 15. októbra, upozornili aj orgány zákona cez hovorcu Policajného prezídia, Romana Hájeka. Svetový deň bielej palice pripomína výnimočnosť tejto pomôcky v životoch ľudí nevidiacich a slabozrakých. Je symbolom nezávislosti a mobility.

„Bielu palicu používajú nevidiaci a slabozrakí, ako nástroj bezpečnej a spoľahlivej navigácie v priestore. Je symbolom odvahy – vydať sa sám do ulíc, prekonávať prekážky, ktoré sú pre bežnú verejnosť často neviditeľné. S pomocou bielej palice a správneho nácviku priestorovej orientácie sa aj ľudia s ťažkým zrakovým postihnutím dokážu samostatne dostať tam, kam potrebujú,“ povedala Ivana Frčová, hlavná koordinátorka Dňa bielej palice na cestách.

TASR Radovan Stoklasa.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

V tento deň spojili svoje sily

A práve na bezpečnosť chodcov s bielou palicou sa zameriava dopravno-preventívna aktivita, ktorú spoločne pripravili Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska a Prezídium Policajného zboru. „Vítame spoluprácu, pretože ochrana života a zdravia účastníkov cestnej premávky je pre nás absolútnou prioritou. Preventívne aktivity sú kľúčové v snahe minimalizovať riziká a zabezpečiť lepšiu orientáciu a bezpečnosť týchto zraniteľných osôb na našich cestách,“ povedal riaditeľ Odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru, plukovník Juraj Tlacháč.

V utorok 15. októbra budú s hliadkami dopravnej polície v 37 mestách a na 41 priechodoch figuranti a informátori únie, aby zisťovali, ako na signál s bielou palicou zareagujú vodiči. Zákon o cestnej premávke priamo upravuje povinnosti vodičov voči nevidiacim chodcom, ktorí používajú bielu palicu. Vodiči sú povinní dbať na zvýšenú opatrnosť a umožniť nevidiacim chodcom bezpečný prechod cez cestu. Týmto ustanovením sa zaručuje ochrana týchto zraniteľných účastníkov premávky.

minedu sk.jpg Ilustračné foto. Zdroj: minedu.sk

Pri príležitosti Svetového dňa bielej palice budú policajti vykonávať dohľad na priechodoch pre chodcov a zasahovať v prípade, že vodiči nedodržia svoje povinnosti voči nevidiacim. Zároveň budú poskytovať osvetu o správnom správaní sa voči zraniteľným účastníkom cestnej premávky, aby sa zvýšila ich bezpečnosť a povedomie o právach nevidiacich chodcov.

Nižšie si môžete pozrieť zoznam priechodov pre chodcov, na ktorých sa polícia v rámci Žilinského kraja do tejto akcie zapojila:

Screen Shot 10-15-24 at 11.06 AM.JPG Zdroj: unss.sk


Súvisiaci článok
Ťažká zrážka v Žiline: Vodič nedal prednosť chodcovi tlačiacemu bicykel
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť