Piatok 18. 10. 2024 10:18:37 | Meniny má Lukáš

Sledovaná orlica z Považského múzea dorazila do Afriky. Dva dni sa však nehlásila

Zoológom z Považského múzea a ďalším odborníkom sa ešte v lete tohto roka podarilo odchytiť samicu orla krikľavého hniezdiacu v Turci. Aktuálne informácie ukazujú, že orlica sa nachádza v Afrike.

Radka Kostánová|12. október 2024|15:00:35

Zdroj: Facebook/Príroda v Považskom múzeu

Súvisiaci článok
Záver leta cítia vtáky veľmi presne. Zoológ Ján Kicko vysvetlil migráciu operencov aj vplyv globálneho otepľovania
Čítajte viac >

Orlica z Turca sa dostala až do Afriky

Ešte v utorok 16. júla sa zoológom z Považského múzea spolu s kolegami zo Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky, Správy chránenej krajinnej oblasti Horná Orava, riaditeľom Šimonom Kertysom a Jurajom Bajom, podarilo odchytiť samicu orla krikľavého hniezdiacu v Turci. Zoológ Ján Kicko z Považského múzea informoval na sociálnej sieti, že samica sa ohlásila z Afriky. Odborníci jej nasadili telemetrický vysielač, preto môžu sledovať jej polohu.

To, že sa im ju podarilo odchytiť, považujú za vzácne, pretože relatívne častejšie sa odchytávajú samce. Spomínaný telemetrický vysielač, ktorý má orlica na sebe, slúži na sledovanie pohybu označeného jedinca. Má tvar malej škatuľky, ktorá je na chrbte upevnená ako batôžtek.

451437719_122143616942250262_2322503042752428605_n.jpg Zdroj: Facebook/Príroda v Považskom múzeu

Orlica preletela počas leta podstatnú časť Turca a tentokrát sa vydala na dlhšiu cestu. Pred pár dňami zoológ Kicko uviedol, že samica orla sa dva dni nehlásila a posledné údaje mali z nedele 6. októbra o 11:24 hodine nášho času. Tie pochádzali z Turecka tesne pred hranicou so Sýriou. Táto oblasť je pre všetky veľké vtáky nebezpečná, pretože sa tam strieľa.

„Telemetrovaná dospelá samica orla krikľavého dnes popoludní o pol tretej nášho času dosiahla Afriku. Čo sa dialo ostatné dva dni? Nevieme. V Sýrii GPS prístroj nezaznamenal ani jednu pozíciu. Z Izraela je dosť údajov, ale približne polovica sú určite nezmysly, posunuté, väčšinou jedným smerom,“ priblížil zoológ šťastnú správu na Facebooku.

Široká verejnosť môže na mape vidieť údaje z Egypta - prelet orlice zo Sinajského polostrova do pevninskej Afriky, juhovýchodne od delty Nílu. Samica orla preletela Suezský záliv v mieste, kde má asi 11 kilometrov. Cesta z Turca jej trvala 17 dní.


Súvisiaci článok
Jesenné prituhnutie pocítime v najbližšom období. Pády nočných teplôt na mizivé hodnoty
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť