Piatok 18. 10. 2024 10:19:28 | Meniny má Lukáš

Jesenné prituhnutie pocítime v najbližšom období. Pády nočných teplôt na mizivé hodnoty

Na Slovensko sa v týchto dňoch valí veľká vlna jesenného ochladenia. Spôsobí to, že ukazovatele teplomerov, hlavne počas nočných hodín, padnú na veľmi nízke hodnoty.

Michal Szentivanyi|12. október 2024|08:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Treskúcu jesennú zimu môžete zahnať dobrým vývarom. Vyskúšate tieto pikantné polievky?
Čítajte viac >

O tom, že počasie sa chystá zatiahnuť „teplotnú spiatočku", informoval Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe. Žiadne babie leto sa totiž nekoná a zažijeme prvé dotyky zimy.

Sobota 12. októbra

Začiatok víkendu bude posledným dňom, kedy sa denné teploty v Žiline a v jej okolí vyšplhajú na najviac 15 stupňov Celzia. Stred tlakovej výše sa bude v chladnejšom vzduchu presúvať cez naše územie nad západnú Ukrajinu," informovali odborníci z meteorologického ústavu. Nočné teploty padnú na 7 stupňov Celzia.

Nedeľa 13. októbra

Bude to však druhá polovica víkendu, ktorá bude vo veľmi pesimistickom naladení. Ukáže sa totiž veľmi pochmúrne, zamračené a upršané počasie so značným poklesom teplôt. „Od severozápadu postúpi do našej oblasti frontálny systém spojený s tlakovou nížou, ktorá sa prehĺbi nad Severným morom a jej stred sa presunie nad Poľsko," očakávajú experti na počasie. Denné teploty sa nedostanú cez 13 stupňov Celzia, no a tie nočné klesnú na 3 stupne Celzia.

2287276.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Pondelok 14. októbra

Vyčasenie sa však očakáva s príchodom nového týždňa. V pondelok 14. októbra bude len nízka oblačnosť, no odborníci prízvukujú, že už vo vysokých polohách a na horách možno očakávať snehové prehánky. „Za studeným frontom sa v chladnejšom vzduchu od západu nad našu oblasť a Balkán presunie tlaková výš," doplnili o začiatku týždňa meteorológovia. Teplota v okolí Žiliny však dosiahne stále len nízkych 13 a v noci 5 stupňov Celzia.

10606428.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Utorok 15. októbra

Až počas druhého dňa pracovného týždňa budeme môcť okúsiť mierne zvýšenie dennej teploty na 17 stupňov Celzia. „Počasie v strednej Európe bude ovplyvňovať rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu siahajúca od severnej cez strednú Európu až nad Balkán a Stredomorie," informovali odborníci zo Slovenského hydrometeorologického ústavu s tým výkričníkom, že nočná teplota spadne na neúprosné 2 stupne Celzia.


Súvisiaci článok
Šípkové hálky: Poznáte tento prírodný liek na rôzne ochorenia?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť