Piatok 18. 10. 2024 13:28:39 | Meniny má Lukáš

Treskúcu jesennú zimu môžete zahnať dobrým vývarom. Vyskúšate tieto pikantné polievky?

Za oknami to vyzerá všelijako. Pofukujúci vietor a teploty spadnuté na jednocifernú úroveň dávajú jednoznačne najavo, že sa počasie prezlieklo do jesenného kabáta. Okrem teplého oblečenia je tu aj ďalší návod, ako tieto negatívne javy potlačiť a trocha sa zahriať. Kľúčom sú recepty na pikantné jesenné polievky. Môžete si ich skúsiť pripraviť aj vy.

Michal Szentivanyi|8. október 2024|16:00:16

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Obchodníkom sa splní vianočný sen. Radnica sa rozhodla, že týchto uvíta na tradičných trhoch
Čítajte viac >

Hokkaido polievka s kari korením a kokosovým mliekom

Prvý recept priniesol portál ajurvedaonline.sk. Ide o hokkaido polievku, ktorá je však vylepšená kari korením, čo jej určite dodáva potrebný štipľavý šmrnc. Labužníci tohto korenia budú určite v siedmom nebi.

Potrebovať budete: dve polievkové lyžice ghí masla, jednu nakrájanú cibuľu, jeden čerstvý a nastrúhaný zázvor, jeden a pol čajovej lyžičky himalájskej soli, dve čajové lyžičky kari korenia, dve očistené a nakrájané mrkvy, polovicu väčšej tekvice hokkaido, ktorá je nakrájaná na kocky, a to aj so šupkou alebo jeden menší kus, 500 až 700 mililitrov vody a jednu plechovku kokosového mlieka.

73001.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Postup: V hrnci si môžete rozohriať ghí maslo. Pridať môžete cibuľu a krátko ju necháte smažiť. Pridajte mrkvu, premiešajte a krátko ich spolu pečte. Potom môžete pridať samotné kari, zázvor a všetko na miernom ohni za stáleho miešania opekajte. Robte tak až dovtedy, kým nezačne korenie rozvoniavať. To už je čas, kedy môžete pridať nakrájanú tekvicu. Zmes dobre premiešajte a zalejte vodou tak, aby bola zarovno so surovinami. Na záver pridajte soľ.

Polievku varte kým zelenina nie je mäkká, čo je približne 15 minút. Na vyvarenú zmes si potom vezmite mixér a spracujte ju úplne do hladka. Potom prilejte kokosové mlieko a ďalšiu minútku povarte, aby sa chute prepojili. Nakoniec môžete polievku dochutiť opäť soľou.

Korenená mrkvovo-šošovicová polievka

Recept na druhú polievku priniesol portál bbcgoodfood.com. Tentokrát to bude tiež pikantné, no hlavnými surovinami budú mrkva a šošovica.

Potrebovať budete: dve čajové lyžičky semienok rasce, štipku chilli vločiek, dve polievkové lyžice olivového oleja, 600 gramov umytej a nahrubo nastrúhanej mrkvy, 140 gramov nakladanej červenej šošovice, jeden liter horúceho zeleninového vývaru, 125 mililitrov mlieka, biely jogurt a indický chlieb naan alebo iný.

792.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Postup: Rozohrejte veľkú panvicu a nasucho opečte dve čajové lyžičky rascového semena a štipku chilli vločiek po dobu jednej minúty, alebo kým nezačnú skákať na panvici a uvoľňovať svoju vôňu. Asi polovicu tejto hromady odoberte lyžičkou a odložte. Do panvice pridajte dve polievkové lyžice olivového oleja, 600 gramov nahrubo nastrúhanej mrkvy, 140 gramov nastrúhanej červenej šošovice, jeden liter horúceho zeleninového vývaru a 125 mililitrov mlieka. Následne celú zmes priveďte do varu.

Následne dusíme 15 minút, kým šošovica nenapučí a nezmäkne. Polievku potom vyšľaháme tyčovým mixérom alebo s kuchynským robotom. Dochuťte podľa chuti a na záver pridajte kopček bieleho jogurtu a posypte odloženým opečeným korením. Podávame s ohriatym chlebom naan.


Súvisiaci článok
Nechajte si príjemne okoreniť jesenné večery. Tieto netradičné nápoje si viete pripraviť aj doma
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť