Tinktúra zo šípkových hálok: Príprava a zdravotné prínosy
Portál Dobré jedlo na svojom webe priblížil, že šípkové hálky sú útvary na listoch šípkovej ruže, ktoré vznikajú infikovaním listu žlabatkou listovou. Tieto hálky majú vynikajúce liečivé vlastnosti a sú účinné pri posilňovaní imunitného systému.
„Vďaka účinným látkam, mnohým vitamínom, flavonoidom, lykopénu a ďalším zdraviu prospešným látkam na ľudský organizmus sú ich liečivé účinky rozmanité a výrazné,“ povedala Dobrému jedlu najznámejšia slovenská bylinkárka Anna Kopáčová.
Ilustračné foto. Zdroj: shutterstock.com
V bylinárskej praxi sa šípkové hálky používajú na liečbu rôznych ochorení, ako sú chrípka, angína, opary, pásový opar, horúčka, močové kamienky a popáleniny. Obsahujú veľké množstvo fenolických látok, ktoré pôsobia ako antioxidanty a chránia bunky pred poškodením. Fenoly tiež zastavujú rast a ničia baktérie, plesne a huby.
Na výrobu tinktúry zo šípkových hálok sa hálky zbierajú koncom leta alebo začiatkom jesene, rozstrihajú sa na malé kúsky a zalejú čistým alkoholom.
Ilustračné foto. Zdroj: shutterstock.com
Potrebujete:
- 50 gramov šípkových hálok,
- 7 deci pálenky alebo lekárskeho liehu,
- 7-decový pohár.
Postup:
„Šípkové hálky dajte do pohára a zalejte liehom alebo pálenkou. Lúhujte 1 mesiac, potom prefiltrujte cez gázu. Užívajte denne dvakrát za deň 10 kvapiek - dokopy 20 dní. Malým deťom dávajte tri kvapky priamo do horúceho čaju, tak sa alkohol odparí a to liečivé tam zostane,“ odporučila bylinkárka.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť