Štvrtok 17. 10. 2024 16:56:33 | Meniny má Hedviga

Pľúciari v žilinskej nemocnici si polepšia. Takéto moderné prístrojové vybavenie im môžu mnohí závidieť

Ambulantné centrum pneumológie a ftizeológie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina rozšírilo svoje prístrojové vybavenie. Modernizované prístroje sú nevyhnutnou súčasťou diagnostiky pľúcnych ochorení, ale aj v oblasti optimalizácie manažmentu už diagnostikovaných ochorení. Zuzana Fialová, hovorkyňa nemocnice, informovala o novinke prostredníctvom tlačovej správy.

Radka Kostánová|11. október 2024|11:00:15

Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Pacienti, zbystrite pozornosť! Pracovisko pneumológie a ftizeológie žilinskej nemocnice sa sťahuje do nových priestorov
Čítajte viac >

Pribudli ďalšie nové prístroje

Hovorkyňa žilinskej nemocnice priblížila v tlačovej správe, že v ambulantnom centre pneumológie a ftizeológie pribudlo špecializované vybavenie na vyšetrenie rôznych pľúcnych parametrov. „Nové prístroje sú zamerané na vyšetrovanie statických pľúcnych objemov a kapacít, na vyšetrovanie odporu dýchacích ciest, respiračného svalstva či na meranie mechanických vlastností respiračného systému. Rozšírenie a zmodernizovanie vybavenia je nevyhnutným krokom v rámci ďalšieho skvalitnenia poskytovanej zdravotnej starostlivosti u pacientov, ktorí potrebujú tento druh odborného vyšetrenia,“ uviedla Michaela Genzorová, zástupkyňa vedúcej lekárky Ambulantného centra pneumológie a ftizeológie v Žiline.

Bodypletyzmograf, oscilometria a Feno

Novým prístrojom, ktorý pribudol do žilinskej nemocnice, je podľa slov Fialovej bodypletyzmograf. Ten zabezpečuje vyšetrenie statických pľúcnych objemov a kapacít, vyšetrenie odporu dýchacích ciest a často je používaný aj pri predoperačných vyšetreniach pred hrudnými výkonmi.

„Vyšetrenie sa realizuje vo vzduchotesne uzatvorenej kabíne, kde pacient pokojne dýcha a následne realizuje uzáverové manévre. Počas vyšetrenia sa zaznamenávajú zmeny tlakov v kabíne, na základe čoho sa prepočíta totálna kapacita pľúc a odpory dýchacích ciest,“ vysvetlila Genzorová.

FNsP ZA_Investície do nového vybavenia sú kľúčové.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Druhým novým prístrojom je oscilometria. Tá umožňuje meranie mechanických vlastností respiračného systému, vďaka čomu dokáže diagnostikovať odchýlky obzvlášť v malých dýchacích cestách. Vďaka tomu pracovisko poskytuje aj vyštrenie Pimax a Pemax, na základe ktorého je možné u pacientov vyšetriť silu respiračného svalstva.

Súčasťou nových prístrojov je tiež Feno, ktorý analyzuje množstvo oxidu dusnatého vo vydychovanom vzduchu. Využíva sa v diagnostike i manažmente liečby astma bronchiale.

„V žilinskej nemocnici pokračujeme v skvalitňovaní a zefektívňovaní zdravotnej starostlivosti prostredníctvom modernizácie materiálno-technického vybavenia, keďže investície do nového vybavenia i priestorov sú pre nás kľúčové. Ambulancia funkčnej diagnostiky môže vďaka širokému spektru prístrojov pacientom poskytovať vysoko špecializovanú starostlivosť,“ uviedol riaditeľ žilinskej nemocnice Juraj Kacian.

To však stále nie je všetko. Spomínané ambulantné centrum pneumológie a ftizeológie pripravuje aj ďalšie vyšetrenia. Podľa dostupných informácií Bronchoprovokačná jednotka zabezpečí test na zistenie bronchiálnej citlivosti, ktorý sa používa aj na sledovanie účinnosti antiastmatickej liečby.

„V spolupráci s oddelením fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitačnej bude súčasťou poskytovaných služieb aj komplexná dychová rehabilitácia pomocou prístroja Simeox (prístroj na odhlienenie dýchacích ciest),“ dodala hovorkyňa nemocnice.

FNsP ZA_Nové priestory pracoviska zvýšili komfort pre pacientov i personál.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina


Súvisiaci článok
Letný ruch v žilinskej nemocnici: Pozrite sa, čo všetko sa im podarilo stihnúť a čo je ešte v pláne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť