Posilňuje imunitný systém a chráni sliznice, ktoré bývajú vstupnou bránou baktérií a vírusov. Na sociálnej sieti o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.
„Karotenoidy sú hlavné pigmenty dodávajúce mrkve nielen jej žltastú a oranžovú farbu, ale majú aj antioxidačné účinky," poznamenala Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Okrem toho, že mrkva posilňuje obranyschopnosť organizmu, bojuje aj proti zápalovým procesom v tele, ktoré sú časté pri vírusových ochoreniach. Hoci sa mrkva skladá prevažne z vody a sacharidov, obsahuje aj minerály ako horčík, draslík a fosfor.
Úrad pripomenul, že oranžová mrkva má vysoký obsah alfa a betakaroténu. „Slúžia aj ako prekurzory vitamínu A, čiže naše telo z nich dokáže vytvoriť vitamín A," vysvetlil. Betakarotén sa pridáva napríklad do prípravkov na opaľovanie, keďže chráni pokožku pred škodlivým UV žiarením. Odborníci dodali, že korene žltej mrkvy obsahujú karotenoid luteín, ktorý je dôležitý pre zdravie našich očí.
Pri uskladňovaní je podľa Regionálneho úrad verejného zdravotníctva dôležité uložiť mrkvu do chladničky. Vňať radí pred uskladnením odrezať, pretože vyťahuje vlhkosť z koreňa. Regionálny úrad verejného zdravotníctva odporučil mrkvu pridávať nastrúhanú do šalátov. Mrkva nechýba ani v mnohých ďalších jedlách - od polievok po dezerty. „Hoci je výborná i surová, poväčšine je viac uprednostňovaná varená, ktorá zabezpečuje účinnejšie vstrebávanie karoténov," poznamenali odborníci.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť